Νομοσχέδιο κατά του spyware επεξεργάζεται το Κογκρέσο

0

Επαναφέρεται στο Αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του spyware, δηλαδή της εγκατάστασης λογισμικού στον υπολογιστή του χρήστη που παρακολουθεί τις κινήσεις του, χωρίς την άδειά του. Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί πέρυσι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 399 ψήφους υπέρ και 1 κατά, ωστόσο δεν είχε γίνει δεκτό από τη Γερουσία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που έχει τον τίτλο Spy Act, προβλέπεται ποινή έως και 3 εκατομμυρίων δολαρίων για τους κατασκευαστές «κατασκοπικών» προγραμμάτων, που θα επιβάλλονται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC). Παράλληλα, υποχρεώνει τις εταιρίες και τις ιστοσελίδες που εγκαθιστούν τέτοια προγράμματα αυτομάτως στον υπολογιστή, να εξασφαλίζουν πρώτα τη συναίνεση του χρήστη, ενώ απαγορεύει την χωρίς άδεια εγκατάσταση λογισμικού που αλλάζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή και προκαλεί την εμφάνιση διαφημίσεων τις οποίες ο χρήστης δεν μπορεί να αποφύγει παρά μόνον αν κλείσει τον υπολογιστή του.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο αντιδρούν οι κατασκευαστές λογισμικού επισημαίνοντας ότι οι περιπτώσεις που καλύπτουν οι διατάξεις του σχετικά με το spyware είναι ευρύτατες και ενδέχεται να καλύπτουν νόμιμες δραστηριότητές τους.

Σχόλια