Νομοσχέδιο με αυστηρούς περιορισμούς στο διαδίκτυο, προωθεί η τουρκική κυβέρνηση

0

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υιοθέτηση μέτρων όπως η παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών του διαδικτύου, ή η απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες βάσει λέξεων-κλειδιών. Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η αρμόδια υπηρεσία για τις τηλεπικοινωνίες θα έχει τη δυνατότητα να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube. Επίσης, η ίδια υπηρεσία θα μπορεί να διατηρεί, έως και δύο χρόνια, έναν φάκελο για κάθε χρήστη του διαδικτύου, στον οποίο μεταξύ άλλων θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η σύσταση μιας νέας ένωσης εταιρειών του διαδικτύου για τους παρόχους του διαδικτύου που θα ελέγχεται απο την τουρκική κυβέρνηση.

Το σκεπτικό του νομοσχεδίου, βασίζεται, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην ανάγκη προστασίας της οικογένειας, των παιδιών και των νέων από πληροφορίες στο διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκθεση για τη διαφάνεια της Google που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Τουρκία κατατάσσεται μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το διαδίκτυο.

Σχόλια