Νομοσχέδιο Μπερλουσκόνι για τα μπλογκς ξεσηκώνει αντιδράσεις

0

Η διάταξη συγκεκριμένα προβλέπει νομική εξομοίωση των μπλογκς με τα ειδησεογραφικά ιντερνετικά portals, ώστε οι ως τώρα άτυποι δημοσιογράφοι-μπλόγκερς καθίστανται υπόλογοι για τα γραφόμενά τους απέναντι στον αναγνώστη που θεωρείται ότι προσβάλλεται ή συκοφαντείται. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο αναγνώστης δικαιούται να αποστείλει μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον μπλόγκερ, ο μπλόγκερ υποχρεούται να απαντήσει  αποκαθιστώντας την αλήθεια στο συκοφαντικό ή ψευδές δημοσίευμα και κατεβάζοντας την ανάρτηση, ή δημοσιεύοντας απαντητική επιστολή εντός 48 ωρών. Αν απεναντίας αρνηθεί να το κάνει, απειλείται με πρόστιμο ύψους 12.000 ευρώ.

Η παραπάνω ρύθμιση εντάσσεται σε ένα σχέδιο νόμου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που κατά τα λοιπά προβλέπει κυρώσεις για τους ειδησεογραφικούς σταθμούς που δημοσιεύουν βιντεοσκοπημένο υλικό συλλεγμένο κατά το ανακριτικό στάδιο ποινικών ερευνών. Όπως και η διάταξη για τα μπλογκς, έτσι και το όλο κείμενο του νομοσχεδίου, αποτελούν εν πολλοίς φωτογραφικές ρυθμίσεις, προσφιλείς μεθόδους της μπερλουσκονικής κυβέρνησης για να προφυλάσσει νομικά τον εαυτό της από τα σκάνδαλα στα οποία συχνά εμπλέκεται. Μόλις τον περασμένο μήνα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ηχητικά ντοκουμέντα, όπου ο ίδιος ο Ιταλός Πρωθυπουργός ακουγόταν να διαπραγματεύεται την τιμή για γυναίκες επί πληρωμή σε πάρτυ που θα διοργάνωνε στην κατοικία του, γεγονός που εξηγεί τις πιέσεις για υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η διάταξη για τα μπλογκς προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις στους κύκλους των μπλόγκερς που ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή αύριο το πρωί, ενώ αντιτίθενται επίσης οργανώσεις υπέρ των ελευθεριών στο Διαδίκτυο και το κυριότερο κόμμα της Αντιπολίτευσης. Καταγγέλλεται η προσπάθεια φίμωσης της διαδικτυακής κοινότητας των μπλόγκερς, η στέρηση της ελευθερίας αποκάλυψης ειδήσεων και άσκησης κριτικής και το «νομικό οξύμωρο» της ιστορίας.

Αναφορικά με την εφαρμοσιμότητα του μέτρου στην πράξη, οι νομικοί κύκλοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Διότι στο ιταλικό δίκαιο ισχύει το εξής: το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) δεν έχει αποδεικτική δύναμη νομικού εγγράφου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μπλόγκερς δεν μπορούν να δεσμεύονται εξ αυτού σε απάντηση για τις αναρτήσεις τους, καθώς η αποστολή του email δεν προκαλεί έναρξη της προθεσμίας για απάντηση, η άπρακτη παρέλευση της οποίας επιφέρει το πρόστιμο.Διαφορετική, βέβαια, είναι η περίπτωση των μεγάλων μπλογκς, που είναι οργανωμένα σε μορφή ειδησεογραφικών portals και έχουν πραγματική διεύθυνση ως έδρα, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί ούτως ή άλλως να διαμαρτυρηθεί εγγράφως, με απλή ταχυδρομική επιστολή, με την επίδοση της οποίας θα αρχίζει και η προθεσμία απάντησης.

Σχόλια