Νομοσχέδιο στην Αμερική για τις υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων

0

Προβληματισμό στην Αμερική έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του γερουσιαστή Hatch, με το οποίο ορίζεται ότι οι υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων (peer to peer) μπορούν να μηνυθούν, εάν προτρέπουν παιδιά και εφήβους να παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών των αρχείων που αποθηκεύουν στους υπολογιστές τους μέσω των δικτύων των υπηρεσιών αυτών. Τόσο η αρμόδια αμερικανική επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα, όσο και ενώσεις καταναλωτών, επιθυμούν την τροποποίηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε να περιοριστεί το πεδίο ευθύνης , καθώς με το υπάρχον σχέδιο μπορουν να μηνυθούν εταιρίες κατασκευής hardware και υπηρεσίες παροχής Internet.

Ο Hatch, γνωστός πολέμιος των υπηρεσιών peer 2 peer, είχε αναφέρει το 2003 ότι μπορεί να υποστηρίξει μία τεχνολογία που θα είναι ικανή να προκαλεί βλάβη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όταν αυτό χρησιμποποιείται για την παράνομη αποθήκευση μουσικών αρχείων.

Να σημειωθεί ότι μερικές εβδομάδες αφότου ο γερουσιαστής κατέθεσε το νομοσχέδιο, το 9ο Αμερικανικό Τακτικό Εφετείο απεφάνθη ότι οι υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων είναι νόμιμες, έστω κι αν τα προγράμματά τους χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς.

Σχόλια