Νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια απειλεί με φυλάκιση τους δημιουργούς λογισμικού ανταλλαγής αρχείων

0

Νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Νομοθετικό Σώμα της Καλιφόρνιας την περασμένη βδομάδα, προβλέπει την επιβολή φυλάκισης στους δημιουργούς λογισμικού για την ανταλλαγή αρχείων μέσω του διαδικτύου, εφόσον επιτρέπουν την ανταλλαγή πειρατικών μουσικών και κινηματογραφικών αρχείων. Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε από τον γερουσιαστή Κέβιν Μάρεϊ, και απειλεί εταιρίες που δημιουργούν τέτοια προγράμματα, όπως είναι το Kazaa, το eDonkey και το Morpheus.

Σε περίπτωση που ψηφιστεί και αποκτήσει ισχύ νόμου, θα είναι πλέον δυνατή η επιβολή χρηματικής ποινής στον δημιουργό του προγράμματος έως και 2.500 δολαρίων ή φυλάκιση ενός έτους, εφόσον δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω του λογισμικού με την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εταιριών λογισμικού, που υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την εφευρετικότητα και κάνει εγκληματίες αυτούς που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Καλιφόρνιας.

Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής αναμένεται να αποφασίσει το καλοκαίρι για τη νομιμότητα των προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων στο Internet, μετά από προσφυγή κινηματογραφικών και δισκογραφικών εταιριών κατά αποφάσεων κατώτερων δικαστηρίων που έκριναν ότι οι εταιρίες των προγραμμάτων αυτών δεν ευθύνονται για την παράνομη συμπεριφορά των συνδρομητών τους.

Σχόλια