Νότια Κορέα: Συνελήφθη ακτιβιστής επειδή έκανε retweet αναρτήσεις της κυβέρνησης της Β. Κορέας !

0

Ο Κορεάτης ακτιβιστής συνελήφθη και κρατείται, διότι έκανε re-tweet το μήνυμα «Να ζήσει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ» που αναρτήθηκε από τον επίσημο σύνδεσμό της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας στο Twitter.

Ο ακτιβιστής δήλωσε ότι ο στόχος του ήταν απλώς να διακωμωδήσει τον Βορειοκορεάτη αρχηγό, ο οποίος πέθανε το Δεκέμβρη. Ωστόσο, οι αρχές τον συνέλαβαν βάσει του αμφιλεγόμενου νόμου για την εθνική ασφάλεια (National Security Law), ενώ ο ίδιος απειλείται με επτά χρόνια κάθειρξης.

Ο κατηγορούμενος ακτιβιστής είναι μέλος του νοτιοκορεάτικου Σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο ανοιχτά κριτικάρει το καθεστώς διακυβέρνησης της Βόρειας Κορέας. «Ο σκοπός μου ήταν απλώς να διακωμωδήσω το καθεστώς. Το έκανα για την πλάκα», εξήγησε ο ακτιβιστής, ο οποίος μαζί με την αναπαραγωγή του tweet ανέβασε και προπαγανδιστικές αφίσες της Βόρειας Κορέας με μερικές προσθήκες. «Αντικατέστησα το χαμογελαστό πρόσωπο ενός Βορειοκορεάτη με το δικό μου κατσουφιασμένο πρόσωπο, ενώ αντί για όπλο, έβαλα στο χέρι του στρατιώτη ένα μπουκάλι ουίσκι», ανέφερε σχετικά με την χιουμοριστική επεξεργασία των εικόνων.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε το περιστατικό, σχολιάζοντας ότι η Νότια Κορέα αδυνατεί να αντιληφθεί το σαρκασμό. «Η φυλάκιση οποιουδήποτε επειδή απλώς εξέφρασε ειρηνικά τις απόψεις του είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. Στην προκειμένη περίπτωση οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Jeonggeun είναι απλώς απαράδεκτες και πρέπει να αποσυρθούν αμέσως», τόνισε ο διευθυντής του παραρτήματος της οργάνωσης στην Ασία. «Ο Park είναι μέλος ενός κόμματος που είναι αντίθετο με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και η δίωξή του είναι παράλογη. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ο νόμος NSL (National Security Law) είναι τρομερά επιβαρυντικός στην ελευθερία της έκφρασης. Δεν χρησιμοποιείται για να αποσοβήσει κινδύνους προς την εθνική ασφάλεια, αλλά με σκοπό να φιμωθούν πολίτες που εκφράζονται ελεύθερα», κατέληξε.

Σχόλια