Ο «τρομοκράτης 007» του διαδικτύου

0

Φοιτητής στο Λονδίνο και γνωστός στο διαδίκτυο με το προσωνύμιο «Τρομοκράτης 007» διετέλεσε σημαντικός επικοινωνιακός σύνδεσμος σε τρεις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI) των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Μιούλερ
Ο επικεφαλής του FBI θέλησε με αυτό τον τρόπο να επιδείξει ότι το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια επικοινωνίας για τους ανά τον κόσμο τρομοκράτες.
«Η απειλή δεν υπάρχει μόνο στα βουνά του Πακιστάν αλλά και στην σκιά του ίντερνετ», είπε ο Μιούλερ σε ομιλία του στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο 24χρονος, Γιουνές Τσουλί, μαροκινής καταγωγής, συνελήφθη στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2005. Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή ο συλληφθείς συνεργαζόταν με το τρομοκρατικό δίκτυο, «Αλ Κάιντα».
Ο Τσουλί έχει δηλώσει ένοχος για υποκίνηση τρομοκρατικών επιθέσεων μέσω του διαδικτύου και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη.
Ο Ρόμπερτ Μιούλερ δήλωσε, επίσης, ότι τα αρχεία του υπολογιστή αποκάλυψαν ότι ο Τσουλί επικοινωνούσε με δύο φοιτητές από την Ατλάντα, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στο Καπιτώλιο αλλά και για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη νότια Ασία.
Επίσης ο Τσουλί επικοινωνούσε συχνά με μέλη του φερομένου ως τρομοκρατικού δικτύου του Καναδά, «Τορόντο 17».
«Αυτά τα άτομα φαίνονταν αρχικώς να μη συνδέονται μεταξύ τους αλλά τελικά απεδείχθη το αντίθετο. Ο Τσουλί εκμεταλλεύτηκε τη γνώση του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να στήσει ένα παγκόσμιο εικονικό δίκτυο για τους τρομοκράτες», κατέληξε ο επικεφαλής του FBI.

Σχόλια