Ο αυξανόμενος κυβερνητικός έλεγχος ενισχύει τη διαδικτυακή ανωνυμία

0

Στο πλαίσιο του αυξανόμενου κυβερνητικού ελέγχου στα κοινωνικά δίκτυα, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Vint Cerf ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δε θα υποχρεώνει πλέον τους χρήστες να χρησιμοποιούν τα πραγματικά ονόματά τους στις υπηρεσίες της.

Το διευθυντικό στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχει επιβληθεί υποχρεωτικά στους χρήστες η αναφορά των πραγματικών στοιχείων τους σε υπηρεσίες, όπως το Google+. Πιο συγκεκριμένα, οι χρήστες, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμούς και προφίλ στο YouTube, το Gmail και το Google+ καλούνται να χρησιμοποιούν ένα κοινό όνομα, το οποίο θα έπρεπε να είναι και το πραγματικό τους.

Η συγκεκριμένη πολιτική της Google, όπως υπογράμμισε ο V. Cerf δεσμεύει υπερβολικά τους χρήστες του διαδικτύου και θα πρέπει να πάψει να ισχύει.

Οι σχετικές δηλώσεις μάλιστα πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που έχει αρχίσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ανωνυμία στο διαδίκτυο. Το ζήτημα έχει ανακύψει μετά τα αυξανόμενα περιστατικά ελέγχου του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις καθώς και από το γεγονός ότι σε ορισμένα καθεστώτα, προωθείται η απαγόρευση της διαδικτυακής ανωνυμίας.

Σχόλια