Ο διαδικτυακός τομέας ‘.eu’ στο κυριλλικό και ελληνικό αλφάβητο

0

Όσοι μιλούν Βουλγαρικά και Ελληνικά σύντομα θα είναι σε θέση να διαθέτουν ιστοτόπους .eu στη γλώσσα τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε νέους κοινοτικούς κανόνες για να καταστούν ικανοί οι χρήστες του Διαδικτύου και οι επιχειρήσεις να καταχωρούν ονομασίες τομέων στο .eu χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες και των 23 επίσημων γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες πλέον περιλαμβάνονται η κυριλλική και η ελληνική γραφή.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή εφέτος ο τομέας .eu θα είναι επίσης διαθέσιμος στα αλφάβητα που χρησιμοποιούν οι Βούλγαροι, οι Έλληνες και οι Κύπριοι, όπως και στους ειδικούς χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται σε άλλες γλώσσες.

Μέχρι τώρα, οι Τσέχοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν μόνο 27 από 42 χαρακτήρες, οι δε Λιθουανοί 23 από 32.

Μια νέα έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, δείχνει ότι ο αριθμός των καταχωρημένων ονομάτων στον τομέα .eu (τη στιγμή αυτή περί τα 3 εκατομμύρια) αυξήθηκε κατά 11% τόσο το έτος 2007 όσο και το 2008.

« Τρία έτη μετά τα εγκαίνιά του, ο τομέας .eu έχει καταστεί προτιμώμενη επιλογή ενός αυξανόμενου αριθμού επιχειρήσεων και πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να διαλέξουν μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή ταυτότητα. Η προτίμηση του .eu αποτελεί πολύ απλό τρόπο για τις επιχειρήσεις να δείξουν ότι είναι εγκατεστημένες σε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ και υπόκεινται στα υψηλά πρότυπα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προστασία δεδομένων, κανόνες για τους καταναλωτές ή για τους κανονισμούς των χρηματαγορών της ΕΕ», δήλωσε η αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα ενημέρωσης Επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ και κατέληξε «αποτελεί φυσικό επακόλουθο οι ονομασίες τομέα που επιλέγονται από τους Ευρωπαίους να μπορούν να είναι το ίδιο ποικιλόμορφες όσο η ίδια η Ευρώπη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αποφασίσαμε ότι θα πρέπει το .eu να διατίθεται σε όλα τα αλφάβητα που χρησιμοποιούνται στα κράτη μέλη και να δίνει τη δυνατότητα χρήσης όλων των χαρακτήρων στις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Το .eu πέτυχε να καταστεί ο τέταρτος πλέον δημοφιλής κωδικός χώρας τομέα ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης, υπολειπόμενος μόνο από τα .de (Γερμανία), .uk (Ηνωμένο Βασίλειο) και .nl (Κάτω Χώρες). Το .eu αποτελεί τον ένατο πλέον χρησιμοποιούμενο παγκοσμίως τομέα. Ο επίσημος δικτυακός τόπος της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ έχει όνομα τομέα τον .eu: www.se2009.eu , πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Σχόλια