Ο E. Snowden θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, δήλωσε o Ρώσος συνήγορος του

0

Σύμφωνα με το Ρώσο συνήγορο του, ο καταζητούμενος Edward Snowden, πρώην τεχνικός των υπηρεσιών ασφαλειας των ΗΠΑ που διέρρευσε λεπτομέρειες των προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης της κυβέρνησης, συνεργάζεται με Αμερικανούς και Γερμανούς δικηγόρους για να επιστρέψει στην Αμερική. Ο Snowden είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα επέστρεφε αν διασφαλιζόταν το δικαίωμα του για δίκαιη δίκη.

«Δεν θα κρατήσω κρυφό το γεγονός ότι θέλει να γυρίσει στην πατρίδα του. Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να λυθεί το ζήτημα. Υπάρχει μια ομάδα Αμερικανών δικηγόρων, μια ομάδα Γερμανών δικηγόρων και εγώ διευθετώ το θέμα από ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο συνήγορος του, Anatoly Kucherena, σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν ότι ο Snowden είναι ευπρόσδεκτος να επιστρέψει αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Marc Raimondi, δήλωσε: «Εμμένουμε στη θέση μας ότι ο Snowden θα πρέπει να επιστρέψει και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του. Αν το κάνει, θα τηρηθεί πλήρως η νομιμότητα της διαδικασίας».

Οι ΗΠΑ ζητούν να δικαστεί ο Snowden για την εκτενή διαρροή απόρρητων πληροφοριών των προγραμμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Η Ρωσία του χορήγησε άσυλο το 2013, και έχει επανειλημμένως αρνηθεί την έκδοση του, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο κρατών.

Σχόλια