Ο Λευκός Οίκος στο πλευρό της Google για «ελεύθερο Διαδίκτυο» στην Κίνα

0

Υπέρ του «ελεύθερου Διαδικτύου» στην Κίνα τάχθηκε χθες ο Λευκός Οίκος, επιβεβαιώνοντας ότι το γραφείο του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον ιντερνετικό «γίγαντα» Google σχετικά με το μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκε η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, Gmail, από την Κίνα.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα σε ένα ελεύθερο Διαδίκτυο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις αλλεπάλληλες κυβερνο-επιθέσεις που δέχθηκε η Google από χάκερ με προέλευση την Κίνα και στόχο την απόσπαση προσωπικών δεδομένων Κινέζων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην υπόθεση παρενέβη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ίδια η επικεφαλής του, Χίλαρι Κλίντον τόνισε: «Περιμένουμε μια εξήγηση από την κινεζική κυβέρνηση. Η δυνατότητα να λειτουργεί κανείς με εμπιστοσύνη στο κυβερνοδιάστημα έχει κρίσιμη σημασία στη σύγχρονη κοινωνία».
Η Google ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε ενδείξεις για «εξελιγμένες και στοχευμένες» επιθέσεις χάκερ που προέρχονταν από το εσωτερικό της Κίνας και επιχείρησαν να βάλουν κατά της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail και 19 άλλων εταιριών του Διαδικτύου, των μέσων ενημέρωσης, της χημικής βιομηχανίας κ.λπ. Στην περίπτωση του Gmail, στόχος ήταν η υποκλοπή δεδομένων για υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία, το μόνο που κατάφεραν ήταν να υποκλέψουν σε δύο περιπτώσεις τους τίτλους και τις ημερομηνίες αποστολής ορισμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η πρωτοφανής επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Google, η οποία δήλωσε ότι θα πάψει να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης στην κινεζική αγορά –κάτι που συνέβαινε μέχρι τώρα κατ’ επιταγή των κινεζικών αρχών–, ενώ δεν αποκλείεται να σταματήσει εντελώς να δραστηριοποιείται στην αχανή ασιατική χώρα. «Δεν είμαστε πια διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να λογοκρίνουμε τα αποτελέσματά μας στο Google.cn, οπότε τις προσεχείς εβδομάδες θα συζητήσουμε με την κινεζική κυβέρνηση τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μια αφιλτράριστη μηχανή αναζήτησης εντός του νόμου, εάν αυτό είναι καν εφικτό», ανέφερε ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Google, Ντέιβιντ Ντράμοντ.
Η απόφαση της εταιρίας επικροτήθηκε από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, το Electronic Frontier Foundation και το Center for Democracy and Technology.

Σχόλια