Ο Μέρντοχ απειλεί το BBC με αγωγές για πνευματικά δικαιώματα

0

Απειλές ότι θα στραφεί κατά του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων εκτόξευσε χθες ο Αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ.
Ο επικεφαλής της News Corporation, που ελέγχει μεγάλες εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη τύπου στην πατρίδα του ότι το BBC «κλέβει» ειδήσεις από τις εφημερίδες του. «Αν προσέξετε, θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου τους είναι κλεμμένο από τις εφημερίδες και θα τους κάνουμε αγωγή για πνευματικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι προβλέπει όμως εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς «ξέρουν όλοι τι προβλέπει ο νόμος».
Τα πυρά κατά του BBC –το οποίο δεν σχολίασε το θέμα– συνοδεύθηκαν από άλλη μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση: ο κ. Μέρντοχ ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις ειδήσεις των εφημερίδων του από την αναζήτηση του Google News μόλις τεθεί σε εφαρμογή η απόφασή του για επιβολή χρέωσης στην online ενημέρωση. Η ανακοίνωση περί επιβολής συνδρομών είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο και αφορά τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των Times του Λονδίνου, της σκανδαλοθηρικής Sun, της οικονομικής Wall Street Journal και της New York Post.
Απαντώντας στην εύλογη ερώτηση «γιατί οι χρήστες του Διαδικτύου να πληρώσουν για να αντλήσουν πληροφορίες από τις ψηφιακές εκδόσεις των εφημερίδων του κ. Μέρντοχ, όταν οι ειδήσεις θα είναι διαθέσιμες αλλού δωρεάν;», ο μεγιστάνας των media απάντησε λακωνικά: «Εμείς είμαστε καλύτεροι!». Αμέσως μετά ανέπτυξε τον ισχυρισμό του περί αντιγραφής των ειδήσεων των εφημερίδων του από άλλα μέσα.
Η επιβολή συνδρομής στις online εκδοχές των εφημερίδων της News Corporation προκρίθηκε ως αντίδοτο στη σημαντική πτώση των διαφημιστικών εσόδων. Το 2008 ο γιγαντιαίος όμιλος σημείωσε απώλειες 3,4 δισ. δολαρίων.

Σχόλια