Ο όρος “υποκλοπές” στην ψηφιακή εποχή

0

Σε ομοσπονδιακό εφετείο της Καλιφόρνια έχει ανατεθεί η επανεξέταση πρωτόδικης απόφασης σε υπόθεση υποκλοπής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η οποία σύμφωνα με νομικούς ειδικούς ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών στο διαδίκτυο.
Η υπόθεση Μπάνελ εναντίον της Αμερικανικής Ένωσης Παραγωγών Κινηματογραφικών Ταινιών (MPAA) αφορά ένα χάκερ, ο οποίος το 2005 κατάφερε να εισβάλει στον εξυπηρετητή ανταλλαγής αρχείων μιας εταιρείας και απέσπασε αντίγραφα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εταιρείας την ώρα της αποστολής τους.
Ο χάκερ απέστειλε τις 34 σελίδες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε στέλεχος της MPAA, ο οποίος φέρεται να πλήρωσε 15.000 δολάρια για την εν λόγω εξυπηρέτηση.
Το ζητούμενο είναι η δικαστική ερμηνεία της υποκλοπής στην ψηφιακή εποχή και ιδίως κατά την μεταφορά μεγάλων πακέτων δεδομένων από ένα σέρβερ σε άλλο. Η απόφαση αφορά την πολιτεία της Καλιφόρνια και κάποιες άλλες πολιτείες της δυτικής ακτής αλλά ενδέχεται να επηρεάσει κι άλλα δικαστήρια των ΗΠΑ.
Τον Αύγουστο του 2007, η δικαστής Φλόρενς Μαρί Κούπερ απεφάνθη ότι ο φερόμενος ως χάκερ Ρομπ Άντερσον δεν υπέκλεψε ηλεκτρονικά μηνύματα κατά παράβαση του σχετικού νόμου του 1968, διότι από τεχνικής απόψεως τα μηνύματα ήταν ήδη αποθηκευμένα.
“Ο Άντερσον δεν σταμάτησε ή δεν απέσπασε κανένα από τα μηνύματα, τα οποία είχαν προωθηθεί σε αυτόν”, δήλωσε η Κούπερ στην απόφασή της εναντίον της οποίας άσκησε έφεση η εταιρεία Valence Media, η οποία έχει τη έδρα της στη νήσο Νέβις της Καραϊβικής αλλά διατηρεί επίσης γραφεία στην Καλιφόρνια.
“Οι ενέργειες του Άντερσον δεν εμπόδισαν την αποστολή των μηνυμάτων στον παραλήπτη. Επομένως δεν τίθεται θέμα υποκλοπής”, πρόσθεσε η δικαστής του πρωτοδικείου της Καλιφόρνια.

Σχόλια