ΟΗΕ: «Εν δυνάμει όπλο το ίντερνετ στα χέρια των τρομοκρατών»

0

Εν δυνάμει όπλο συνιστά το ίντερνετ, σύμφωνα με το νέο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μάικ Σμιθ, ο οποίος υποστηρίζει παράλληλα ότι η απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας έχει αρχίσει να υποχωρεί.
«Το διαδίκτυο αποτελεί μία πραγματική ανησυχία και δε νομίζω ότι έχουμε βρει την απάντηση ακόμη», είπε ο αυστραλιανής καταγωγής, Σμιθ, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Εκτελεστικού Διευθυντηρίου του ΟΗΕ την προσεχή Δευτέρα.
Η θέση του επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, σε επίπεδο βοηθού γενικού γραμματέα έχει στόχο να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού κατά της τρομοκρατίας.
«Στο παρελθόν οι εξτρεμιστές διέσχιζαν σύνορα για να σχεδιάσουν και να επιτεθούν σε εγκαταστάσεις. Τώρα αυτό γίνεται μέσω ίντερνετ. Μπορούν να συντονίζονται και να στρατολογούν μέσω αυτών των ιστοσελίδων του «ιερού πολέμου», λέει ο 58χρονος Σμιθ, ο οποίος έχει μακρά πείρα σε θέματα τρομοκρατίας και διαδέχεται τον Ισπανό, Χαβιέρ Ρουπέρεθ, τον πρώτο κάτοχο της συγκεκριμένης θέσης μετά τη σύστασή της πριν από 3 χρόνια.
Ο Σμιθ προτείνει να ηγηθεί ο ΟΗΕ μιας παγκόσμιας εκστρατείας κατά των ιστοσελίδων που προτρέπουν στον εξτρεμισμό, με ενημέρωση, εκπαίδευση και μέσα από οργανισμούς όπως η UNESCO.
«Νομίζω ότι η απάντηση μας στο ίντερνετ όπως και σε πολλά άλλα πράγματα θα είναι μία σειρά από στρατηγικές που παρέχουν περιμετρική ασφάλεια», είπε ο Σμιθ, ο οποίος θεωρεί ότι το φαινόμενο του εξτρεμισμού δεν έχει ακόμη κορυφωθεί κυρίως εξαιτίας της απειλής επιθέσεων από άτομα οπλισμένα με πυρηνικά ή χημικά όπλα.
«Δε λέω ότι είναι αναπόφευκτες, αλλά η Αλ Κάιντα δείχνει πάντοτε ενδιαφέρον για επιθέσεις με μη συμβατικά όπλα», διευκρίνισε ο Σμιθ, ο οποίος προσδιορίζει ως πιθανούς χώρους για ανάπτυξη τρομοκρατικών ομάδων, τη Σομαλία και τη Βόρεια Αφρική.
Ωστόσο, δηλώνει βέβαιος ότι με βάση το σημερινό επίπεδο ασφάλειας, η 11η Σεπτεμβρίου δεν θα είχε συμβεί.

Σχόλια