ΟΗΕ: Διορισμός ειδικού επιθεωρητή για την διερεύνηση ζητημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης

0

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη Πέμπτη να προχωρήσει στο διορισμό ειδικού επιθεωρητή, επιφορτισμένου με τη διερεύνηση ζητημάτων ψηφιακής κατασκοπείας και διαδικτυακών παραβιάσεων της ιδιωτικότητας.

Η Βραζιλία και η Γερμανία ασκούσαν πίεση στο Συμβούλιο για την λήψη απόφασης προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με την ηλεκτρονική παρακολούθηση και την υποκλοπή ψηφιακών επικοινωνιών, καθώς και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες.

Ο ειδικός επιθεωρητής θα έχει τρία χρόνια στη διάθεση του για την καταγραφή τυχόν παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την ηλεκτρονική παρακολούθηση, προτού παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του στο Συμβούλιο.

Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνοντας ότι η μαζική παρακολούθηση, και «συγκεκριμένα η συλλογή προσωπικών δεδομένων αδιακρίτως εκ μέρους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου» απαιτούσε την προσοχή του Συμβουλίου. “Οι υπηρεσίες ασφαλείας επιδεικνύουν μια εσφαλμένη και ολοένα αυξανόμενη διάθεση προς τη συλλογή προσωπικών δεδομένων. Κάποιος πρέπει να παρακολουθεί αυτούς που μας παρακολουθούν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Peter Splinter.

Σχόλια