Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου διαφεύγουν των διώξεων

0

Παρά την έκρηξη της εγκληματικότητας μέσω του διαδικτύου τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ομοσπονδιακών διώξεων κατά των εγκληματιών του κυβερνοχώρου παραμένει μικρός, όπως αναφέρει ανάλυση της εφημερίδας Mercury News.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας οι εισαγγελικές αρχές αποφασίζουν να μην ανοίξουν τρεις στις τέσσερις υποθέσεις που προσκομίζουν στη δικαιοσύνη οι διωκτικές αρχές. Το άνοιγμα των υποθέσεων και η απαγγελία κατηγοριών εξαρτάται από το πού διεπράχθη το έγκλημα και ποια είναι τα θύματα.
Η έρευνα της εφημερίδας βασίστηκε σε εξέταση αρχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης από το Πανεπιστήμιο Σιρακιούζ και από δεκάδες συνεντεύξεις με αξιωματούχους των ομοσπονδιακών αρχών και ειδικούς σε θέματα ασφαλείας των υπολογιστών.
«Πόσο καιρό πρέπει να μελετούν την ασθένεια για να αποφασίσουν τελικά να αφαιρέσουν αυτό το καρκίνωμα;», αναρωτήθηκε ο Γκάρι Γουόρνερ επικεφαλής του τμήματος ιατροδικαστικής έρευνας ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα – Μπέρμινχαμ.
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές επικρίνουν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για ελλιπή μέτρα κατά των επικύνδυνων εγκληματιών του κυβερνοχώρου, ιδίως αυτών που εξαπολύουν επιθέσεις από το εξωτερικό κατά Αμερικανών πολιτών.
Το 2002 πραγματοποιήθηκαν 239 διώξεις εκ των οποίων οι 146 κατέληξαν σε καταδίκες. Πέρυσι, οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ εξέτασαν 265 υποθέσεις που αφορούσαν απάτες μέσω του διαδικτύου, εκ των οποίων οι 194 κατέληξαν σε καταδίκες.

Σχόλια