Οι δυσάρεστες εκπλήξεις του Facebook

0

Ένας στους τρεις νεαρούς Ιταλούς χρήστες του διαδικτύου με προσωπικό προφίλ στο Facebook ή ανάλογα «κοινωνικά δίκτυα» δηλώνει ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με «δυσάρεστες» καταστάσεις στην καθημερινή πλοήγησή του.

Η εν λόγω διαπίστωση προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Doxa για την οργάνωση Save The Children, που παρουσιάστηκε χθες στη Ρώμη.

Δύο στους τρεις Ιταλούς ηλικίας 13-17 λένε ότι έχουν δημιουργήσει το προσωπικό τους προφίλ στο δίκτυο, αν και ξέρουν ότι μπορεί να έχουν προβλήματα. Το 74% λένε ότι έχουν δώσει το πραγματικό τους όνομα, το 48% το πραγματικό τους επώνυμο, 57% τη διεύθυνσή τους και 18% το σχολείο όπου πηγαίνουν.

Όταν ερωτώνται αν πιστεύουν πως από τα στοιχεία αυτά κάποιος μπορεί να τους ταυτοποιήσει, 63% απαντούν θετικά, άρα έχουν επίγνωση.

Ωστόσο, δεν παίρνουν μέτρα προστασίας και όπως προκύπτει από την έρευνα, το 87% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια στο δίκτυο, ελάχιστοι όμως αναζητούν τρόπους για να προστατευτούν.

Όσοι δημιουργούν προφίλ στα «κοινωνικά δίκτυα» αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο όχι μόνο να ενοχλούνται καθημερινά, ιδίως αν δίνουν το κινητό τους ή την κατοικία τους, αλλά να γίνουν στόχος εγκληματιών, κυρίως παιδόφιλων, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Corriere della Sera»: «με τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων έχουν χτυπήσει φλέβα χρυσού».

Σχόλια