Οι ένορκοι απαλλάσσουν την Google στη διαμάχη με την Oracle

0

 Το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε εν τέλει ότι η Google δεν αντέγραψε τον κώδικα της Java, ούτε προσέβαλε με κάποιον τρόπο τα δικαιώματα που απορρέουν από την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τον πηγαίο κώδικα.

Πριν δύο εβδομάδες, το ίδιο σώμα ενόρκων είχε παραδεχτεί αρχικά ότι η Google προσέβαλε πνευματικά δικαιώματα σε βάρος της Oracle, είχε επιφυλαχθεί όμως ως προς την οριστική κρίση, διότι τα μέλη του διαφωνούσαν για το αν η προσβολή αυτή καλυπτόταν από τις διατάξεις περί «εύλογης χρήσης» (fair use).

Όταν η Oracle εξαγόρασε την Sun Microsystems και απέκτησε όλα τα δικαιώματα που αφορούν το λογισμικό Java, είχε ασκήσει αγωγή κατά της Google ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε μέρη του κώδικα και προσέβαλε έτσι τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. «Είναι μία ολοκληρωτική νίκη για εμάς. Αν δούμε συνολικά τι είχε γίνει μέχρι τώρα, παρατηρεί κανείς ότι δεν είχαν να αντιτάξουν πολλά εναντίον μας», σχολίασε εκπρόσωπος της Google αναφερόμενος στην απόφαση.

Από την άλλη η Oracle εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Η Oracle παρουσίασε συντριπτικό αποδεικτικό υλικό. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το λογισμικό Java και τις βασικές αρχές του, για να διασφαλίσουμε τη χρήση του από την μεγάλη κοινότητα που εξαρτάται από αυτό». Στην πολύκροτη υπόθεση είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες σημαίνοντα πρόσωπα και από τις δύο εταιρείες, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle, Lawrence J. Ellison, και ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Larry Page. Ανάμεσα στο υλικό που παρουσιάστηκε ως αποδεικτικό περιλαμβάνονταν και μια σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την εσωτερική επικοινωνία στελεχών της Google, στα οποία αντάλλασσαν γνώμες για το αν έπρεπε ή όχι να ζητήσουν άδεια χρήσης του κώδικα της Java.