“Οι εχθροί του διαδικτύου”, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα

0

Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά της κυβερνο-λογοκρισίας, έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση, με την οποία περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο σχετικά με το διαδικτυακό έλεγχο ενώ αναφέρονται και συγκεκριμένες χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων φαίνεται ότι «κατασκοπεύουν» συστηματικά τους πολίτες τους.

Τα κράτη, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «εχθροί του διαδικτύου» είναι η Συρία, η Κίνα, το Ιράν, το Μπαχρέιν και το Βιετνάμ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης γίνεται και ενδεικτική αναφορά ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν τις κυβερνήσεις με τα απαραίτητα τεχνολογικά προϊόντα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση [Link], ο διαδικτυακός έλεγχος μπορεί να χαρακτηριστεί νόμιμος μόνο όταν σκοπός είναι η αντιμετώπιση του κυβερνο-εγκλήματος. Όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτός καταλήγει στην παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές προς το Ιράν και τη Συρία τεχνολογικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διαδικτυακό έλεγχο.

Τέλος, οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ καθώς και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama να υιοθετήσουν ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα ρυθμίζονται τα σχετικά ζητήματα ενώ χαρακτηρίζουν ως θετικό βήμα τον προτεινόμενο στις ΗΠΑ, Νόμο για την Παγκόσμια Διαδικτυακή Ελευθερία (Global Online Freedom Act – GOFA).

Σχόλια