Οι ινδικές αρχές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της Google

0

Ο αμερικανικός κολοσσός διοργάνωσε ένα διαγωνισμό με τίτλο «Marathon 2013», καλώντας τους Ινδούς χρήστες να στείλουν από το Φεβρουάριο έως το Μάρτιο τα ακριβή στοιχεία της διεύθυνσης για τα νοσοκομεία, εστιατόρια, καταστήματα της περιοχής τους καθώς και για άλλες τοποθεσίες, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Ο R.C. Padhi, υψηλόβαθμο στέλεχος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου, τόνισε ότι η υπηρεσία του αποφάσισε να προσφύγει εναντίον της Google India, καθώς κρίθηκε ότι οι ενέργειες της εταιρείας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Σύμφωνα με τον Padhi, η διεξαγωγή του διαγωνισμού δεν έγινε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ινδική νομοθεσία, ενώ δεν τηρήθηκαν και οι κανόνες για την εθνική πολιτική, γεγονός που ενδέχεται να «έχει σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια της χώρας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι χρήστες της εφαρμογής μπορεί να έστειλαν «ευαίσθητες» πληροφορίες που να αποκαλύπτουν την τοποθεσία εγκαταστάσεων και κτιρίων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα της Ινδίας. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά «Πώς μπορεί ο καθένας να ξέρει τι αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την ασφάλεια της εκάστοτε χώρας; Δεν είναι δυνατόν να δημοσιοποιούνται γεωγραφικοί χάρτες στο διαδίκτυο με τη βοήθεια τυχαίων δεδομένων, χωρίς το πράσινο φως από τις ενδιαφερόμενες κρατικές αρχές».

Η Google, με σχετική ανακοίνωσή της, υποστήριξε ότι στόχος του διαγωνισμού ήταν να δώσει κίνητρο στους Ινδούς να χρησιμοποιήσουν το Map Maker, ενώ επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση, δεν παραβιάσθηκε η νομοθεσία της χώρας.

Τέλος, σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ινδικές αρχές. Το 2011 η αστυνομία απαγόρευσε στην εταιρεία να φωτογραφίζει τους δρόμους των πόλεων για την εφαρμογή Street View, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν δρόμους και κτίρια σε όλο τον κόσμο, δεν είναι διαθέσιμη στην Ινδία.

Σχόλια