Οι καταναλωτές δεν προστατεύουν τους υπολογιστές

0

Η πλειοψηφία των Αμερικανών καταναλωτών δηλώνει απόλυτα προστατευμένη από τις επιθέσεις στο κυβερνοχώρο, κάτι που δεν ισχύει στην πράξη, όπως απέδειξε νέα μελέτη.
Το 87% των ερωτηθέντων που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει όλα τα απαραίτητα αντιικά προγράμματα για την προστασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η μελέτη, όμως, της Εθνικής Συμμαχίας για την Προστασία στο Κυβερνοχώρο και της εταιρείας McAfee κατέδειξε ότι μόνο το 52% αυτών των προγραμμάτων είχε ενημερωθεί τον τελευταίο μήνα.
Επιπλέον το 70% των Αμερικανών καταναλωτών πιστεύει ότι έχει εγκαταστήσει προγράμματα προστασίας κατά των κακόβουλων λογισμικών (antispyware) αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 55% των καταναλωτών είχε πράγματι τα εν λόγω προγράμματα. Και το 61% πιστεύει ότι έχει προγράμματα κατά των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (antispam) αλλά στην πραγματικότητα το ποσοστό ήταν πολύ μικρότερο, μόνο 21%.
«Οι καταναλωτές έχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας McAfee, Μπάρι Αμπντούλ και συμπλήρωσε, «αυτά που πιστεύουν ότι έχουν εγκαταστήσει στους υπολογιστές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Το 78% των υπολογιστών που εξετάστηκαν για τις ανάγκες της μελέτης δε είχαν αυτό που ο Αμπντούλ αποκαλεί «ουσιώδη προστασία», δηλαδή ένα συνδυασμό προγραμμάτων κατά των ιών, κατά των κακόβουλων λογισμικών αλλά και προγραμμάτων που μπλοκάρουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σ΄ έναν υπολογιστή.
Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και συμμετείχαν σε αυτήν 378 άνθρωποι, οι οποίοι συμφώνησαν να περάσουν από έλεγχο οι υπολογιστές τους.
Το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα αποθηκεύει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στους υπολογιστές και παράλληλα διενεργεί τραπεζικές συναλλαγές.

Σχόλια