Οι μπλόγκερ θέτουν σε δοκιμασία την ελευθερία της έκφρασης στο Βιετνάμ

0

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες στο Βιετνάμ ενημερώνονται καθημερινά για τα όσα γίνονται στη χώρα τους και το εξωτερικό από τα ιστολόγια (μπλογκ) αντί για τα ελεγχόμενα από το κράτος ΜΜΕ.
Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση του Βιετνάμ παρακολουθούσε από απόσταση τις εξελίξεις στο διαδίκτυο χωρίς να επεμβαίνει.
Ωστόσο, το υπουργείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών φαίνεται να εξαντλεί την υπομονή του και δηλώνει αποφασισμένο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της θεματολογίας των ιστολογίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση του Βιετνάμ αναμένεται να εισηγηθεί ότι τα μπλογκ θα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως ημερολόγια για προσωπικά θέματα και όχι για την άσκηση πολιτικής και κριτικής στην κυβέρνηση.
Η αντίδραση των μπλόγκερ ήταν άμεση: “Περάσαμε από δύο πολέμους για να κερδίσουμε την ελευθερία μας από το τα δεσμά της αποικιοκρατίας. Πολεμήσαμε με την ελπίδα να απολαύσουμε κι εμείς βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατικής ηγεμονίας υπήρχαν ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, κόμματα της αντιπολίτευσης και ελευθερία έκφρασης”, έγραψε στο μπλογκ της συγγραφέας και ζωγράφος, Βο Τι Χάο από το Βιετνάμ.
Ο πληθυσμός του Βιετνάμ κυμαίνεται στα 86 εκατομμύρια πολίτες εκ των οποίων τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο.

Σχόλια