Μια νέα αμφιλεγόμενη μέθοδος που εντοπίζει τον ένοχο ενός εγκλήματος εξετάζοντας απ ευθείας την εγκεφαλική του λειτουργία θα χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση έφεσης που έχει υποβάλλει θανατοποινίτης στις ΗΠΑ.
Η τεχνική της εγκεφαλοσκόπησης έχει δοκιμαστεί από το FBI ως μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους και γίνεται δεκτή από τα αμερικανικά δικαστήρια. Θα χρησιμοποιηθεί τώρα από τους δικηγόρους του Τζίμι Ρέι Σλότερ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους δεν δολοφόνησε τη φίλη του και την κόρη της.
Για να υποβληθεί στο τεστ εγκεφαλοσκόπησης, το υποκείμενο φορά ένα «καπέλο» με ηλεκτρόδια που καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα. Στη συνέχεια, το υποκείμενο καλείται να κοιτάξει εικόνες που σχετίζονται με την υπόθεση. Αν έχει δει τις εικόνες αυτές και στο παρελθόν, ο εγκέφαλός του παράγει αυτόματα ένα εγκεφαλικό σήμα που ονομάζεται p300.
ο Δρ Λάρι Φάργουελ, εφευρέτης της συσκευής και ιδρυτής της εταιρείας Brain Fingerprinting Laboratories επισκέφθηκε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Οκλαχόμα και υπέβαλε στο τεστ τον Τζίμι Ρέι Σλότερ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό της φίλης του Μέλοντι Ουέρτζ και τη δολοφονία της κόρης της, ηλικίας 11 μηνών.
Ο Φάργουελ παρουσίασε στον θανατοποινίτη διάφορα πειστήρια και πείστηκε για την αθωότητά του.