Οι ντετέκτιβ του κυβερνοχώρου

0

Από εξέχουσες υποθέσεις ανθρωποκτονίας μέχρι απλές υποθέσεις έκδοσης διαζυγίου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα στο διαδίκτυο μπορούν και θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον ως αποδεικτικά στοιχεία στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οι άνθρωποι που «ξεθάβουν» αυτά τα δεδομένα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα προσκομίζουν στο δικαστήριο είναι γνωστοί ως οι «ντετέκτιβ του διαδικτύου».
«Πρόκειται για άτομα που ασχολούνται με τους υπολογιστές, για άτομα που τους αρέσει να διενεργούν έρευνες στον τόπο του εγκλήματος. Αντί για τη νεκροψία, συνδυάζουν τις δύο αυτές ικανότητες για την εξιχνίαση του εγκλήματος», υποστηρίζει ο Γκρεγκ Μπολ, πρώην δικηγόρος και νυν σύμβουλος ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Οι «ντετέκτιβ του διαδικτύου» εξετάζουν σκληρούς δίσκους και άλλους χώρους αποθήκευσης αρχείων, ξετρυπώνουν πληροφορίες από έγγραφα του Word, από μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Αναζητούν σημάδια επέμβασης στα αρχεία των υπολογιστών ή απόπειρες απόκρυψης ή διαγραφής δεδομένων.
Για πολλά χρόνια, ο τομέας αυτός κυριαρχούταν από υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Προσφάτως ο τομέας διευρύνθηκε με την είσοδο ειδικών αναλυτών, οι οποίοι προσλαμβάνονται από κυβερνητικές υπηρεσίες και μεγάλες εταιρείες.
«Πριν από 30 χρόνια μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια υπόθεση χάρις στους αρχειοθέτες», λέει ο Μπολ και προσθέτει, «τώρα πια έχουμε περάσει στην ηλεκτρονική επικοινωνία και πληροφορία. Δώσαμε στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του πληροφορία. Δώσαμε, όμως, παράλληλα τη δυνατότητα να αποκρύψει, να καταστρέψει ή να αλλοιώσει την πληροφορία».

Σχόλια