Οι Πορτογάλοι εκδότες ζητούν από την Google να πληρώσει για τις δημοσιεύσεις στο GoogleNews

0

Τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία βιώνουν ίσως τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία τους, ασκούν έντονες πιέσεις στους υπευθύνους της Google προκειμένου να πληρώσουν για το περιεχόμενο των ειδήσεων της υπηρεσίας Google News, το οποίο προέρχεται από δικές τους αναρτήσεις. Ανάλογα αιτήματα έχουν εκφράσει εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Alberico Fernandes, επικεφαλής της πορτογαλικής Συνομοσπονδίας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με δηλώσεις του, επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι του τεχνολογικού κολοσσού φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν και το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι θετικό.

Εκπρόσωπος της Google, από την πλευρά του ανέφερε ότι δε θα σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις των υπευθύνων της εταιρείας με τους Πορτογάλους εκδότες, καθώς το περιεχόμενο των σχετικών συζητήσεων είναι μέχρι στιγμής απόρρητο.

Τέλος, σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα οι Γάλλοι εκδότες κατέληξαν σε συμφωνία συνολικού ύψους 60 εκ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν ως αποζημίωση για τη χρήση των ειδήσεων των γαλλικών μέσων από την Google ενώ ένα μέρος συμφωνήθηκε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας των ειδησεογραφικών μέσων. Σε αντίστοιχη συμφωνία έχει καταλήξει η Google και με τους Βέλγους εκδότες.

Σχόλια