Οι… κάμερες στη Βουλή

0

Κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας η τροπολογία με την οποία θα επιτρέπεται η παρακολούθηση και η καταγραφή των διαδηλώσεων από κάμερες.
Η τροπολογία αυτή εντάσσεται στο νομοσχέδιο για την εμπορία παιδιών και την παιδική πορνεία, ενώ με την ίδια τροπολογία παύουν να προστατεύονται ως «ευαίσθητα», δεδομένα που αφορούν ποινικές διώξεις και καταδίκες.
Αναφορικά με την παρακολούθηση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων η κυβέρνηση, αφού παρέκαμψε το ΣτΕ καθώς η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικίσει, ξεκαθάρισε ότι τα δεδομένα, θα χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση που σημειώνονται «κακουργήματα ή πλημμελήματα και ιδίως εγκλημάτων κατά της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας, της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά της προσωπικής ελευθερίας, κατά της ιδιοκτησίας, κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων, παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, επιβουλής της δημόσιας τάξης, ως και τελουμένων σε βάρος ανηλίκων θυμάτων».
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι σκοπός της καταγραφής είναι η χρήση του υλικού «ως αποδεικτικό στοιχείο».
Εν τω μεταξύ, τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «σχετικά με την επίβλεψη του χώρου της παιδικής χαράς από κάμερες», ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Σχόλια