Ολοένα και πιο δημοφιλές το ιστολόγιο στην Κούβα

0

Εδώ κι ένα μήνα οι πολίτες της Κούβας απέκτησαν το δικαίωμα ιδιοκτησίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωστόσο η κυβέρνηση της νησιωτικής χώρας εξακολουθεί ακόμα να ελέγχει και να επιβάλει απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα USA Today οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν εμποδίσει χιλιάδες Κουβανούς να στραφούν προς τον κόσμο του διαδικτύου και τον κυβερνοχώρο.
Παράλληλα αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κατόχων ιστολογίων στο διαδίκτυο μέσα από τα οποία οι μπλόγκερ μιλούν για την καθημερινότητα στην Κούβα και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων χρηστών στο εξωτερικό.
Η Γιόανι Σάντσες γράφει στο ιστολόγιο με τον τίτλο «Γενιά Υ» και έχει δεχθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις μέσα σε ένα μήνα, κυρίως από το εξωτερικό. Οι δημοσιεύσεις της έχουν ήδη αρχίσει να ενοχλούν την κυβέρνηση από την οποία δέχεται σχεδόν καθημερινά δριμεία κριτική.
Σύμφωνα με την Γιόανι Σάντσες η ενασχόληση με το ιστολόγιο δεν είναι απλή υπόθεση. Η Σάντσες για να γράψει στο ιστολόγιο της προσποιείται την τουρίστρια και κυριολεκτικά τρυπώνει σε ξενοδοχεία, τα οποία προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο για αλλοδαπούς.
Η σύνδεση στοιχίζει έξι δολάρια την ώρα και για αυτό δεν μπορεί να μένει συνδεδεμένη για πολύ στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα φοβάται ότι μπορεί κάποιος να εντοπίσει ότι σερφάρει χωρίς άδεια.
Οι επαφές και οι διασυνδέσεις που αποκτούν οι Κουβανοί μπλόγκερ μέσω του διαδικτύου είναι ανεκτίμητες. Η Σάντσες για παράδειγμα κέρδισε αυτό τον μήνα το ισπανικό βραβείο για την ψηφιακή δημοσιογραφία, Ortega y Gasset.

Σχόλια