Ουκρανία: Εφαρμογή smartphone για μποϋκοτάζ των ρωσικών προϊόντων

0

Νέα εφαρμογή του Google Play βοηθά τους χρήστες να εντοπίσουν και κατ’ επέκταση να μποϊκοτάρουν προϊόντα ρωσικής προέλευσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η εφαρμογή ονομάζεται «Μποϋκοτάρετε τις δυνάμεις κατοχής», και έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει την προέλευση ενός προϊόντος, σκανάροντας το barcode του με την κάμερα του κινητού. Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουκρανία και στη σχετική ιστοσελίδα του Google Play αναφέρονται 10.000 – 50.000 εγκαταστάσεις της, ενώ η πλειοψηφία των κριτικών είναι θετικές. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, στην ιστοσελίδα gazeta.ru, όπου υπάρχει επίσης σχετικό δημοσίευμα, γίνεται λόγος για προειδοποιήσεις ειδικών περί κινδύνου αύξησης των εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο social media η Ουκρανία, οδεύει στο να αποκτήσει σύντομα το δικό της κοινωνικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής του δικτύου Μπογκντάν Ολίγιαρτσουκ αναφέρει:  Ελπίζουμε να εξελιχθούμε σε ένα δημοκρατικό κοινωνικό δίκτυο. Έχουμε φιλόδοξους και προκλητικούς στόχους ένας εκ των οποίων είναι η εφαρμογή ενός συστήματος κρυπτογράφησης, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η υποκλοπή των μηνυμάτων των χρηστών».

Ωστόσο, η «πρεμιέρα» στο WeUA.info, καθυστερεί λόγω των συνεχιζόμενων κυβερνοεπιθέσεων που δέχεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δίκτυο ήταν να αρχίσει τη λειτουργία του το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω συνεχιζόμενων κυβερνοεπιθέσεων. Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από πού προέρχονται οι επιθέσεις, οι υποψίες στρέφονται κυρίως στη Ρωσία αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.

Σχόλια