Παγκόσμια κίνηση κορυφαίων συγγραφέων καταδικάζει τις κρατικές παρακολουθήσεις

0

Κάνοντας έκκληση στον ΟΗΕ να καταρτίσει διεθνή χάρτα ηλεκτρονικών δικαιωμάτων, περισσότεροι απο 500 κορυφαίοι συγγραφείς από 81 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους πέντε νομπελίστες, καταδίκασαν τις κρατικές παρακολουθήσεις που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Παράλληλα προειδοποίησαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπονομεύουν τη δημοκρατία και ότι πρέπει να υιοθετηθούν διεθνείς κανονισμοί για να περιοριστούν οι εξουσίες τους. Η κίνηση ακολουθεί την αντίστοιχη πρωτοβουλία 8 κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών με την οποία ζήτησαν αλλαγές στη νομοθεσία των παρακολουθήσεων προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των χρηστών προς το ιντερνετ.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι σπουδαιότεροι συγγραφείς στον κόσμο ανάμεσα τους οι Μάργκαρετ Ατγουντ, Ντον Ντελίλο, Ορχάν Παμούκ, Γκύντερ Γκρας, Τομ Στόπαρντ, Μάρτιν Εϊμις, Τζούλιαν Μπαρνς, Ιαν ΜακΓιούαν, Ιρβιν Γουέλς, Καζούο Ισιγκούρο, Γιαν Μαρτέλ, Αμίτ Τσάουντρι, Αμος Οζ, Νταβίντ Γκρόσμαν, Μιχαήλ Σισκίν και Χανίφ Κιουρέισι. και Αρουντάτι Ρόι, και υποστηρίζει ότι η πρακτική να παρακολουθούνται οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες εκατομμυρίων ατόμων μετατρέπει κάθε πολίτη σε δυνητικά ύποπτο, το οποίο έχει ανησυχητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Κάλεσαν δε τον ΟΗΕ να καταρτίσει μια διεθνή χάρτα των ηλεκτρονικών δικαιωμάτων που θα διαφυλάσσει τα δικαιώματα των πολιτών στην εποχή του ίντερνετ.

Η δήλωση των συγγραφέων δημοσιοποιήθηκε σε 27 χώρες ταυτοχρονα ενώ οι υπογράφοντες συγγραφείς καλούν το κοινό σε όλο τον κόσμο να την υπογράψει στη διεύθυνση www.change.org.

Σχόλια