Παγκόσμιο Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ηλεκτρονικό έγκλημα

0

Με αφορμή την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του φαινομένου του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το Σύμβούλιο της Ευρώπης διοργάνωσε συνέδριο με εκπροσώπους από χώρες της Ευρώπης, την Αμερική, την Αυστραλία και την Κίνα, με σκοπό την κατανόηση του παγκόσμιου προβλήματος και τη χάραξη μιας κοινής νομοθετικής πορείας.

Φαινόμενα, όπως η απάτη μέσω υπολογιστή, η παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο και η ηλεκτρονική κλοπή προσωπικών δεδομένων αυξάνονται παρά την ύπαρξη της Διεθνούς Συνθήκης του 2001 για το ηλεκτρονικό έγκλημα, το οποίο είχε μεν υπογραφεί από 30 χώρες, μόνον 8 όμως την έχουν ενσωματώσει στην εθνική τους νομοθεσία.

Στο συνέδριο υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι τα ποινικά συστήματα των χωρών δεν είναι πλέον ικανά να αντιμετωπίσουν τους ανώνυμους εγκληματίες που δρουν σε παγκόσμια κλίμακα μέσω του Internet και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότερη δίωξή τους. Παράλληλα, διατυπώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθεί η διεθνής συνεργασία για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την επίλυση του προβλήματος.

Σχόλια