Πάνω από 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια ο τζίρος των ελληνικών e-shops

0

Έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε ότι από τα 4.500 – 5.000 ελληνικά e-shops που λειτουργούν σήμερα, τουλάχιστον τα δύο τρίτα εξ αυτών προσφέρουν όλες τις δυνατότητες για μια αξιόπιστη συναλλαγή, εφάμιλλη με e-shops του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 2.300 ηλεκτρονικά καταστήματα, μέσα στα επόμενα χρόνια η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. που ήταν το 2013.

Αξιοσημείωτες είναι και κάποιες θετικές αλλαγές σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι π.χ. οι όροι χρήσης και πληρωμής, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η πολιτική επιστροφών και η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Οι διοικήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έχουν αντιληφθεί τη στροφή πολλών καταναλωτών σε αγορές μέσω του διαδικτύου και έτσι όλο και περισσότερες μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου δίνουν έμφαση στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 35% των χρηστών Internet στην Ελλάδα (δηλαδή περίπου 2,2 εκατ. άτομα) έκανε μέσα στο 2013 τουλάχιστον μία αγορά προϊόντος/υπηρεσίας online, με τη μέση αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 1.500 ευρώ.
Οι κατηγορίες που εμφάνισαν πέρυσι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη αφορούσαν τη διαμονή σε καταλύματα, εισιτήρια για εκδηλώσεις, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών , ασφάλειες και είδη φαρμακείου.