Παραβιάστηκε αρχείο της Yahoo με δεδομένα και κωδικούς χιλιάδων χρηστών

0

Θύμα επίθεσης χάκερ έπεσε η εταιρεία Yahoo! εκπρόσωπος της οποίας επιβεβαίωσε ότι εξαιτίας της επίθεσης δημοσιοποιήθηκαν περίπου 450.000 κωδικοί χρηστών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα χάκερ D33DS.
«Επιβεβαιώνουμε ότι ένα παλαιότερο αρχείο από το Yahoo Contributor Network το οποίο περιείχε περίπου 450.000 ονόματα και κωδικούς χρηστών της Yahoο και άλλων εταιρειών παραβιάστηκε χθες. Από αυτά τα στοιχεία μόλις το 5 τοις εκατό περιέχει έγκυρους κωδικούς. Κινούμαστε άμεσα για την διόρθωση της αδυναμίας που οδήγησε στην αποκάλυψη των στοιχείων, αλλάζοντας τους κωδικούς των χρηστών της Yahoo και ειδοποιώντας τις εταιρίες που έχουν χρήστες των οποίων οι λογαριασμοί ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι κωδικοί που αποκαλύφθηκαν αφορούσαν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τόσο της Yahoo (yahoo.com) όσο και AOL (aol.com) και Gmail (gmail.com). Μαζί με τους κωδικούς φαίνεται ότι αποκαλύφθηκαν και προσωπικά δεδομένα κάποιων χρηστών, όπως ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, ταχυδρομικοί κώδικες και ημερομηνίες γέννησης. Σύμφωνα με την εταιρεία προστασίας δεδομένων στο διαδίκτυο TrustedSec οι εν λόγω κωδικοί διατηρούνταν στο αρχείο της Yahoo χωρίς κρυπτογράφηση, γεγονός που παραπέμπει σε σοβαρή αμέλεια της εταιρείας.