Παρακολούθηση κινητών στην Αυστρία

0

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας υιοθέτησε νόμο με τον οποίο επιτρέπεται στην αστυνομία να παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα και χωρίς δικαστική εντολή.
Ωστόσο, ο νόμος περιορίζει την παρακολούθηση στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του κατόχου του κινητού και απαγορεύει τη χρήση του περιεχομένου των συνομιλιών.
Ο βασικός στόχος ήταν να τεθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο σε μια πρακτική που ακολουθείται ήδη στην Αυστρία για τον εντοπισμό ατόμων που χάνονται στα βουνά ή έχουν απαχθεί.
Λόγω των επικρίσεων, όμως, που δέχτηκε το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εσωτερικών Γκίντερ Πλάτερ υποχρεώθηκε να το τροποποιήσει και πλέον η αστυνομία θα υποχρεούται να ενημερώνει τις δικαστικές αρχές όταν παρακολουθεί κάποιο κινητό τηλέφωνο.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνία θα είναι επίσης υποχρεωμένες να παρέχουν στην αστυνομία, ακόμη και χωρίς δικαστικό ένταλμα, πληροφορίες για την περιοχή όπου βρίσκεται ο κάτοχος του κινητού και για την ταυτότητά του.
Με το νέο νόμο οι αρχές θα μπορούν επίσης να πληροφορούνται το όνομα και τη διεύθυνση κάποιου μέσω της σύνδεσής του με το διαδίκτυο και του ΙΡ του υπολογιστή του.

Σχόλια