Παράνομη η λειτουργία εύρεσης – φίλων του Facebook στη Γερμανία

0

 

Γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η τρέχουσα λειτουργία εύρεσης φίλων του Facebook Inc. είναι παράνομη, ενώ τη χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και παρεμβατική μορφή διαφήμισης.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου την Πέμπτη επικυρώνει προηγούμενη απόφαση κατώτερου δικαστηρίου εναντίον του Facebook, το οποίο αντιμετωπίζει σειρά νομικών ζητημάτων στην Ευρώπη αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η λειτουργία εύρεσης φίλων του Facebook αποκτά πρόσβαση σε βιβλία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών και στέλνει προσκλήσεις σε επαφές που δεν είναι ακόμη μέλη του Facebook.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανισμών Καταναλωτών.

Όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο
“Πρόσκληση με e-mail από το Facebook σε ανθρώπους που δεν έχουν σαφώς συναινέσει στη λήψη τους είναι μια απαράδεκτη ενόχληση,”.

Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι “Θα μελετήσουμε προσεκτικά την αξιολόγηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων σχετικά με τις υπηρεσίες μας» ενώ η εταιρεία θα επανεξετάσει την απόφαση, μόλις είναι διαθέσιμη στο σύνολο της.

Το 2015, το Facebook αντιμετώπισε κύμα αιτημάτων έρευνας στην Ευρώπη, αναφορικά με τις  πρακτικές προστασίας του απορρήτου, τις οποίες αξιοποιεί.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα στην εφαρμογή μιας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας ψηφιακής προστασίας της ιδιωτικής ζωής, με σκοπό να περιοριστούν
οι πρακτικές των εταιριών που χρησιμοποιούν προσωπικές πληροφορίες, χωρίς την ρητή συγκατάθεση των υποκειμένων.
 

Σχόλια