Παρελθόν το LimeWire με δικαστική απόφαση

0

Τη διακοπή λειτουργίας της υπηρεσίας ανταλλαγής αρχείων LimeWire, διέταξε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ, δικαιώνοντας, με τη σχετική απόφαση, τις δισκογραφικές εταιρείες που κατέθεσαν αγωγή για «μαζική παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας».
Η απόφαση υποχρεώνει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη Lime Wire LLC να απενεργοποιήσει άμεσα «τις λειτουργίες αναζήτησης, κατεβάσματος, ανεβάσματος, εμπορίας αρχείων ή/και διανομής αρχείων».
Η κίνηση κατά της ιστοσελίδας έγινε από δισκογραφικές εταιρείες που υποστήριξαν ότι «υπέστησαν, και θα συνεχίσουν να υφίστανται, ανεπανόρθωτες ζημιές» από την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μουσικής, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, το LimeWire είχε περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, ενώ μεταξύ των εταιρειών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη συγκαταλέγονται η Sony Music, η Warner Music και η ΕΜΙ.
Ενδιαφέρον σημείο της σχετικής δικαστικής απόφασης η επισήμανση κατά την οποία εταιρείες τεχνολογίας μπορεί να κριθούν ένοχες για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, αν προσφέρουν υπηρεσίες σχεδιασμένες για το κατέβασμα πειρατικών αρχείων, ακόμα κι αν οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για νόμιμα αρχεία.

Σχόλια