Παρέμβαση EFF και ACLU σε νέα δίκη για την συνταγματικότητα της τοποθέτησης GPS σε όχημα χωρίς ένταλμα

0

Αφορμή αποτελεί η υπόθεση “United States v. Kazin”. Το πρωτοβάθμιο ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε να λάβει υπόψη του αποδεικτικό υλικό που προήλθε από την παρακολούθηση των κατηγορουμένων με GPS, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Η υπόθεση έχει αρκετές ομοιότητες με την υπόθεση “United States v. Jones”, για την οποία το Supreme Court των ΗΠΑ έχει εκδώσει μια σημαντική απόφαση, κρίνοντας ως αντισυνταγματική την πρακτική της τοποθέτησης GPS σε οχήματα υπόπτων χωρίς ένταλμα. Στην περίπτωση της “United States v. Kazin” οι πράκτορες του FBI είχαν τοποθετήσει μια συσκευή GPS σε ένα μινι βαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τριών αδελφών, υπόπτων για σειρά διαρρήξεων. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αρνήθηκε να λάβει υπόψη του το αποδεικτικό υλικό που προσκόμισε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η εν λόγω πρακτική είχε κριθεί αντίθετη προς την Τέταρτη Τροποποίηση του Ομοσπονδιακού Συντάγματος με απόφαση του Supreme Court. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση, ισχυριζόμενη ότι η τοποθέτηση του GPS είχε λάβει χώρα πριν εκδοθεί η επίμαχη απόφαση στην υπόθεση Jones, συνεπώς οι πράκτορες του FBI ενήργησαν καλόπιστα.

Στην κατ’έφεση δίκη παρέμβαση έχουν ασκήσει οι οργανώσεις EFF (Electronic Frontier Foundation) και ACLU (American Civil Liberties Union). Οι οργανώσεις σκοπεύουν να αμφισβητήσουν νομικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και να πιέσουν προς την κατεύθυνση της απόρριψης των ισχυρισμών της από το Ομοσπονδιακό Εφετείο. «Ελπίζουμε ότι το δικαστήριο θα απορρίψει την νέα απόπειρα της κυβέρνησης να απαλείψει τις εγγυήσεις υπέρ της ιδιωτικότητας που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμά μας. Αν η αστυνομία θέλει να χρησιμοποιήσει συσκευές GPS για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις υπόπτων για ποινικά αδικήματα, θα πρέπει να έχει στα χέρια της νόμιμο ένταλμα έρευνας», αναφερόταν χαρακτηριστικό στο συναφές δελτίο τύπου της EFF.

Σχόλια