Παρέμβαση της EFF υπερ της διατήρησης του πλέγματος προστασίας των διαχειριστών των forums

0

Παρέμβαση σε δίκη που διεξάγεται ενώπιον του Εφετείου της Καλιφόρνια άσκησε η οργάνωση EFF (Electronic Frontier Foundation), τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας και απαλλαγής των διαχειριστών διαδικτυακών φόρουμ, από την ευθύνη για τις αναρτήσεις των χρηστών.

Στο δικόγραφο της παρέμβασης της EFF αναφέρεται ότι το προστατευτικό νομικό πλαίσιο για τους διαχειριστές ιντερνετικών φόρουμ εξυπηρετεί την διασφάλιση της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο. Η προστασία των διαχειριστών αποτυπώνεται στο νομοθέτημα CDA 230 (Communications Decency Act), το οποίο κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπει αγωγές κατά των διαχειριστών για τις αναρτήσεις των χρηστών σε περίπτωση που οι διαχειριστές της ιστοσελίδας δημιούργησαν ή συνέταξαν οι ίδιοι το περιεχόμενο των αναρτήσεων.

Εν προκειμένω, στην υπόθεση Levitt v. Yelp, ομάδα επιχειρήσεων άσκησε αγωγή κατά της Yelp με τον ισχυρισμό ότι οι διαχειριστές της δημοφιλούς ιστοσελίδας κριτικών (reviews) χειραγωγούσε τους χρήστες στην ανάρτηση συγκεκριμένου περιεχομένου κριτικών, με σκοπό να παραπλανήσει τους επιχειρηματικούς φορείς, πείθοντάς τους να διαφημιστούν στην ιστοσελίδα. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν βέβαιες ενδείξεις ότι η Yelp πράγματι υπαγόρευε συγκεκριμένο περιεχόμενο των αναρτήσεων, συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να αρθεί η προστασία που επιβάλλει ο νόμος, απλώς στη βάση της απλής πιθανολόγησης. Οι επιχειρήσεις προσέφυγαν στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, όπου παρενέβη και η EFF με το μέρος της εναγόμενης ιστοσελίδας.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ο νόμος CDA 230 και ότι αυτός εφαρμόζεται με τέτοια ευρύτητα είναι βασικός λόγος που υπάρχει τόση μεγάλη ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο. Αν φόρουμ, όπως εκείνο της Yelp, μπορούν να θεωρηθούν υπόλογα για το περιεχόμενο που θα αναρτήσει ένας από τους εκατομμύρια χρήστες, όλες οι ιστοσελίδες θα προσπαθήσουν να λογοκρίνουν και να ελέγχουν στο εξής τις αναρτήσεις στα φόρουμ. Πρακτικά, αυτό θα σημαίνει ότι οι χρήστες του διαδικτύου θα χάσουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητα ενός φόρουμ και όλοι εμείς θα χάσουμε την ευκαιρία να αξιοποιούμε τις πληροφορίες από κριτικές (reviews) που κάνουν οι χρήστες στο ίντερνετ», σχολίασε η EFF.