Παρέμβαση της οργάνωσης ORG σε δίκη για παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας

0

Πρόκειται για την αντιδικία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο O2 με την εταιρεία παραγωγής Golden Eye International. Η τελευταία προσπαθεί να πετύχει δικαστικά την παράδοση των ονομάτων χιλιάδων χρηστών που κατέβασαν παρανόμως πορνογραφικές ταινίες δικής της παραγωγής.

Η αντιδικία με την Ο2 είχε ξεκινήσει το 2011. Στην πρώτη δίκη η Golden Eye είχε επιτύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης υπέρ της, όμως η απόφαση διέτασσε την γνωστοποίηση των στοιχείων μόνον των 2.845 χρηστών από τους συνολικά 9.000 χρήστες που υποπτευόταν η εταιρεία για διαδικτυακή πειρατεία. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των λοιπών 6.000 χρηστών είχε αποφευχθεί χάρη στην παρέμβαση της οργάνωσης “Consumer Focus”, η οποία είχε επισημάνει ότι η Golden Eye δεν είχε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τις πορνογραφικές ταινίες που φαίνεται πως κατέβασαν αυτοί οι χρήστες. Με την νέα δίκη η Golden Eye ουσιαστικά επιδιώκει να ολοκληρώσει το αρχικό της σχέδιο και να πετύχει την παράδοση των στοιχείων για τους υπόλοιπους 6.155 χρήστες.

Παρότι η εταιρεία δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα για τις ταινίες που φαίνεται να κατέβασαν οι χρήστες, έχει στα χέρια της ένα συμφωνητικό με τα στούντιο παραγωγής των ταινιών, προκειμένου να αποδώσει σε αυτά το 25 τοις εκατό των αποζημιώσεων που θα καταφέρει να λάβει από τους χρήστες, αφού μάθει τα στοιχεία τους και τους προσεγγίσει για συμβιβασμό ή αντιδικία. Με ανακοίνωσή της η οργάνωση “Open Rights Group” εκδήλωσε την πρόθεσή της να παρέμβει στον δικαστικό αγώνα σε υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων των χρηστών. Σύμφωνα με την οργάνωση το συμφωνητικό που επικαλείται η Golden Eye με τα κινηματογραφικά στούντιο, δεν αποτελεί ειδικό πληρεξούσιο για τη διεξαγωγή της δίκης από την Golden Eye στην θέση αυτών. Εφόσον η αίτηση παρέμβασης της οργάνωσης εγκριθεί θα μπορεί να λαμβάνει μέρος στη σχετική δικαστική διαδικασία από τις αρχές Δεκέμβρη.

Σχόλια