Πάροχοι στη Βρετανία ζητούν επανεξέταση του Συμφώνου ψηφιακής οικονομίας

0

Δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στη Βρετανία προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την επανεξέταση του αμφιλεγόμενου Συμφώνου Ψηφιακής Οικονομίας. Οι εταιρίες BT και Talk Talk, συγκεκριμένα, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, αιτούμενες να εξεταστεί εκ νέου η νομιμότητα του Συμφώνου, πριν αυτό τεθεί σε ισχύ. Το επίμαχο σχέδιο νόμου πέρασε από το κοινοβούλιο της χώρας με συνοπτικές διαδικασίες, όπως αναφέρουν, αποδίδοντας την κίνηση αυτή σε πολιτικές σκοπιμότητες εν όψει των επικείμενων εκλογών.
Περαιτέρω, οι προσφεύγουσες εγείρουν θέμα νομιμότητας για αρκετά σημεία της ρύθμισης, μεταξύ των οποίων, τα μέτρα που προβλέπει για την πάταξη του παράνομου file-sharing, που, όπως διατείνονται, παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Εκτός από τους δύο παρόχους, το θέμα έχει τεθεί και από βουλευτές όλων των βρετανικών κομμάτων, που ζητούσαν επίμονα να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία και τη συζήτηση επί του κειμένου.
Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξουσία των αρχών να προβαίνουν σε διακοπή σύνδεσης σε χρήστες που καταφεύγουν στο file-sharing, αδιαφορώντας για τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, το Σύμφωνο προβλέπει ότι για τους κατά συρροήν πειρατές του διαδικτύου θα επιτρέπεται η παράδοση των στοιχείων τους στους δημιουργούς των έργων που διακινούνται παρανόμως, προκειμένου να δρομολογείται η δίωξή τους.
Για τα επίμαχα σημεία της ρύθμισης, οι δύο εταιρείες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θέτουν και θέμα συμβατότητας προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σχόλια