spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΠειθαρχικές κυρώσεις σε δικηγόρους λόγω αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα !

Πειθαρχικές κυρώσεις σε δικηγόρους λόγω αναρτήσεων σε κοινωνικά δίκτυα !

spot_img
spot_img
spot_img

Ζημιογόνα αποδείχθηκε για Αμερικανό δικηγόρο η χρήση των κοινωνικών δικτύων ως μέσο διαμαρτυρίας κατά των πρακτικών συγκεκριμένου δικαστή. Στον δικηγόρο επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή, καθώς ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος θεώρησε ότι η ανάρτηση υβριστικών σχολίων κατά του δικαστή συνιστούσε παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγόρων.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Πολιτεία της Φλόριντα, όταν ο δικηγόρος Sean Cornway, απηυδισμένος με την δικαστή Cheryl Aleman, ανάρτησε υβριστικά σχόλια στο μπλογκ JAABlog. Ο δικηγόρος χαρακτήριζε την δικαστή ως «κακιά, άδικη μάγισσα, εμφανώς ακατάλληλη για το αξίωμά της, που αγνοεί τι σημαίνει να είσαι ένας ουδέτερος κριτής». Κατά τα λεγόμενα του Cornway, η Aleman έδινε συστηματικά στους συνηγόρους υπεράσπισης μόλις μία εβδομάδα προετοιμασίας για την ποινική δίκη του πελάτη τους, αντί των καθιερωμένων τεσσάρων ή πέντε εβδομάδων, με αποτέλεσμα αυτοί να αναγκάζονται να ζητούν αναβολή και να υπονομεύεται το δικαίωμα των πελατών τους σε γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Θεωρώντας ότι η δικαστής λειτουργούσε εσκεμμένα και συστηματικά με αυτόν τον τρόπο, ο δικηγόρος ειδοποίησε την αρμόδια αρχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στη συνέχεια αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα στο μπλογκ JAABlog, το οποίο λειτουργεί ως φόρουμ διαλόγου μεταξύ των δικηγόρων για τα τεκταινόμενα στα δικαστήρια. «Νόμιζα ότι η καταλληλότερη αντίδραση ήταν να αποκαλύψω αυτό που έκανε η Aleman. Ήθελα να προστατεύσω τον κόσμο και το μόνο όπλο που είχα στα χέρια μου ήταν οι λέξεις, επομένως χρησιμοποίησα τις πιο σκληρές που γινόταν», δικαιολόγησε τον εαυτό του ο Cornway.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Φλόριντα είχε παρ’ όλα αυτά διαφορετική γνώμη, καθώς θεώρησε ότι λόγω της ανάρτησης υβριστικών σχολίων στο μπλογκ ο δικηγόρος παραβίασε πέντε κανόνες δεοντολογίας των δικηγόρων. Συγκεκριμένα, διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα της διασποράς ψευδών ή ανεπιβεβαίωτων αρνητικών σχολίων κατά του προσώπου ορισμένου δικαστή και της άσκησης του λειτουργήματος με προκατάληψη απέναντι στο δικαστικό σώμα. O Cornway προσέφυγε στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενος ότι τα σχόλια που έκανε στο μπλογκ έγιναν με την ιδιότητα του πολίτη και προστατεύονται βάσει της ελευθερίας έκφρασης στο διαδίκτυο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας δικαίωσε πάντως τον δικηγορικό σύλλογο, απορρίπτοντας την προσφυγή του δικηγόρου. Παρ’ όλα αυτά, συνέστησε στα ποινικά δικαστήρια να διευκρινίσουν στους δικαστές τους ότι το χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας είναι ελάχιστο για την αξιοπρεπή προετοιμασία των συνηγόρων υπεράσπισης.

Στις ΗΠΑ έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις, όπου η δραστηριότητα των δικηγόρων στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται αφορμή για πειθαρχική εξέταση. Στη Νότια Καρολίνα η Επιτροπή Πειθαρχικών Παραβάσεων έκανε επίπληξη σε δικαστή που έγινε «φίλος» στο Facebook και αντάλλαξε σχόλια με έναν δικηγόρο, του οποίου την υπόθεση δίκαζε στο δικαστήριο. Ομοίως, η βοηθός δημοσίων συνηγόρων Kristine Pershek από το Ιλινόις έχασε τη δουλειά της, όταν διαπιστώθηκε ότι έγραφε μπλογκ με πληροφορίες για όλες τις υποθέσεις που χειρίζονταν οι δημόσιοι συνήγοροι.

Το πρόβλημα μάλλον είναι γενικό, καθώς ολοένα περισσότεροι δικηγόροι κάνουν συχνή χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπως Facebook και Twitter. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία περίπου 56 τοις εκατό των δικηγόρων στις ΗΠΑ έχουν προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, όπως Facebook, LinkedIn, LawLink, LegalOnRamp. Επιπλέον, καθώς το ισχύον καθεστώς είναι αρκετά ρευστό, είναι λογικό οι δικηγόροι να μην γνωρίζουν πάντα αν κάποια δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο συνιστά ή όχι πειθαρχική παράβαση.

«Είναι ασαφές πού βρίσκονται τα όρια. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο μόλις τώρα δημιουργείται», σχολίασε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Suffolk, Andrew Perlman.
 

spot_img

Lawjobs