“Πειρατεία” και προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, στην agenda Obama για τη νέα θητεία

0

Μετά την επανεκλογή του για ακόμα μια τετραετία στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Barack Obama θα κληθεί να προωθήσει δύο βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες τεχνολογικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα τα μέτρα αντιμετώπισης της «πειρατείας» και την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Οι ισχύοντες νόμοι (Stop Online Piracy Act και Protect IP Act) είναι ανεφάρμοστοι, καθώς η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος τους έχει καταστήσει ουσιαστικά ανενεργούς. Η νέα θητεία λοιπόν του Obama έχει δημιουργήσει προσδοκίες στα μέλη των δισκογραφικών εταιρειών και των εταιρειών παραγωγής ταινιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Chris Dodd, πρώην Δημοκρατικός Γερουσιαστής και νυν επικεφαλής της Motion Picture Association of America, δήλωσε ότι οι εταιρείες παραγωγής του Hollywood θα επιδιώξουν στενή συνεργασία με τα νέα κυβερνητικά στελέχη και θα συζητήσουν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας του Obama προέρχεται από εταιρείες παραγωγής ταινιών και μουσικής ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 3/4 των υποστηρικτών της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, προέρχονται από το χώρο των Δημοκρατικών.

Ο νέος Πρόεδρος φαίνεται λοιπόν να έχει την στήριξη του αμερικανικού λαού για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα ζητήματα της διαδικτυακής προστασίας της ιδιωτικότητας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που εκφράζουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως το Amazon.com, το eBay, η Google, και η Microsoft κ.α.

Σχόλια