Πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο κατά του spyware

0

Με ομόφωνη απόφασή της η αρμόδια Επιτροπή της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της «κατασκοπείας» του χρήστη στο διαδίκτυο (spyware). Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προστασία του χρήστη από την εγκατάσταση προγραμμάτων λογισμικού που ελέγχουν τη συμπεριφορά του στο διαδίκτυο καταγράφοντας τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται και αποθηκεύοντας τους κωδικούς που πληκτρολογεί.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι ευδιάκριτα και να γίνεται εύκολα η απεγκτατάστασή τους, ενώ η συλλογή προσωπικών δεδομένων θα είναι επιτρεπτή μόνο με τη ρητή συναίνεση του χρήστη. Τέλος, αυξάνονται οι ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες και εξουσιοδοτείται η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να επιβάλλει πρόστιμα ύψους έως και 3 εκατομμύρια δολάρια ανά περίπτωση.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Προέδρου της Επιτροπής, Τζο Μπάρτον, ο οποίος παρομοίωσε την εισβολή στον προσωπικό υπολογιστή ενός πολίτη με τη διάρρηξη στην οικία του.

Σχόλια