Πέρασε το νομοσχέδιο CISPA από την Βουλή των Αντιπροσώπων

0

Παρά τις απειλές του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ότι θα μπλοκάρει με βέτο το νομοσχέδιο CISPA, αν αυτό ψηφιστεί, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων το ενέκρινε με πλειοψηφία 248 θετικών προς 168 αρνητικών ψήφων. Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αρκετά αμφιλεγόμενο, καθώς επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου, όταν είναι ύποπτοι ηλεκτρονικών επιθέσεων ή αδικημάτων.

Την Τετάρτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι ο Ομπάμα προτίθεται να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο φτάσει ενώπιον του για υπογραφή. Αυτό διότι πρόκειται για ένα νόμο που επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση, χωρίς όμως να περιέχει εγγυήσεις για τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των χρηστών.

Το νομοσχέδιο –που έχει προταθεί από τους Ρεπουμπλικανούς- έχει ως στόχο να προστατεύσει κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις από διαδικτυακές επιθέσεις χάκερ και να καταστήσει αποτελεσματικότερο τον εντοπισμό των υπαίτιων δραστών. Αξιοσημείωτο είναι ότι υπέρ του νομοσχεδίου CISPA έχουν εκφραστεί και μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, όπως Facebook, AT & T, Intel, Verizon και Microsoft. Οι ίδιες εταιρείες, όμως, είχαν αντιδράσει στο προηγούμενο νομοσχέδιο SOPA (Stop Online Piracy Act), το οποίο είχε παρόμοια στόχευση.

Σχόλια