Περιορισμούς στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, ζητά εξωτερική επιτροπή από τον Ομπάμα

0

Να στερήσει από την NSA την εξουσία που έχει να συλλέγει μαζικώς, τηλεφωνικά αρχεία και να υπονομεύει την ασφάλεια στο διαδίκτυο, προτείνει στον Ομπάμα, η αρμόδια Επιτροπή του Λευκού Οίκου, η οποία αποτελείται από πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και ακαδημαϊκούς. Στην αναφορά της, η επιτροπή προχωρά σε 46 συστάσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι το πράσινο φως για την παρακολούθηση ξένων ηγετών θα πρέπει να δίνεται από υψηλότερο επίπεδο, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της εξωτερικής Επιτροπής, που διορίστηκε από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και να συστήσει νέα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να πληρούνται προτού οι ΗΠΑ διατάσσουν την παρακολούθηση ξένων ηγετών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Αν και δεν είναι τόσο δραστική όσο ζητούν οι ακτιβιστές, η αναφορά αυτή, που θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Προέδρου, έρχεται στη δημοσιότητα την ώρα που ο Λευκός Οίκος δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από τα αμερικανικά δικαστήρια και τα επιχειρηματικά συμφέροντα για το πρόγραμμα των μαζικών παρακολουθήσεων.

Η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, συνέστησε επίσης ότι πρέπει να τεθούν όρια στα αμερικανικά προγράμματα της κυβέρνησης που συλλέγουν «μεταδεδομένα» από τα δισεκατομμύρια των τηλεφωνικών κλήσεων. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής, αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να αποθηκεύονται από ιδιωτικές εταιρείες ώστε η κυβέρνηση να πραγματοποιεί αναζητήσεις μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και αφορά σε λόγους εθνικής ασφάλειας.

Στην αναφορά επίσης επισημαίνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει τις συμφωνίες γύρω από τις πρακτικές κατασκοπείας «με ορισμένες συμμαχικές κυβερνήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Google και άλλες εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν τη λήψη σχετικής άδειας για να αποκαλύψουν πόσα αιτήματα για πληροφορίες δέχονται από την NSA, στο πλαίσιο της Fisa (Foreign Intelligence Surveillance Act).

 

Σχόλια