Περισσότερη προστασία από την παρενόχληση μέσω διαδικτύου

0

Έκκληση για περισσότερη προστασία για τα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ παιδιών και ενηλίκων μέσω του διαδικτύου απηύθυνε η οικογένεια μιας 13χρονης, η οποία έδωσε τέλος στη ζωή της εξαιτίας μιας κακόγουστης απάτης στο ίντερνετ. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με την Πρώτη Τροποποίηση του συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Μέγκαν Μέιερ, 13 ετών, απαγχονίστηκε στις 16 Οκτωβρίου του 2006, λίγα λεπτά μετά τη ανάγνωση ηλεκτρονικού μηνύματος με εκφοβιστικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, MySpace.
Η 13χρονη πίστευε ότι επικοινωνούσε μέσω διαδικτύου με ένα 16χρονο αγόρι. Λίγες εβδομάδες μετά την αυτοκτονία της, οι γονείς της πληροφορήθηκαν ότι το 16χρονο αγόρι ήταν επινόηση μιας άλλης μητέρας που ήθελε με αυτόν τον τρόπο να ελέγχει τι έλεγε η Μέγκαν για τη δική της κόρη.
Οι αστυνομικές αρχές της επαρχίας Σεν Τσαρλς των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος της μητέρας που διέπραξε την απάτη. «Πώς νομοθετείτε η κακή συμπεριφορά;», αναρωτήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής, Γκρεγκ ΜακΓκουάιρ.
Η οικογένεια της Μέγκαν ζητάει τη θέσπιση μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν παράνομη τη διαστρέβλωση των προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο και τη διαδικτυακή παρενόχληση.
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Ντάρντεν Πρέρι, μια πόλη 7.000 κατοίκων κοντά στο Σεν Λούις, έχει ήδη προτείνει μια νέα ρύθμιση για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο από την μεταξύ τους παρενόχληση.
Η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο προκύπτει όταν παιδιά ή έφηβοι παρενοχλούνται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου ή μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών τεχνολογιών. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη μόδα και εκδηλώνεται με την αποστολή e-mail, ή άμεσων μηνυμάτων με κακό περιεχόμενο, με τη δημοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή μηνυμάτων για άλλους σε ιστολόγια (blogs) ή άλλες ιστοσελίδες. Επίσης εκδηλώνεται με τη χρήση του ονόματος ξένου χρήστη με σκοπό τη διάδοση φημών και ψεμάτων για κάποιον τρίτο (κλοπή ταυτότητας) και με τη δημιουργία ιστοσελίδων που στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα καλώντας άλλους να δημοσιεύσουν μηνύματα μίσους.
Η γερουσιαστής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Σίνθια Ντέιβις επίσης εξετάζει εάν η υφιστάμενη νομοθεσία της πολιτείας του Μιζούρι μπορεί να βελτιωθεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι οιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.
Η γερουσιαστής λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει μια απάντηση σε αυτό που συνέβη στην Μέγκαν: «Το κορίτσι δε δέχθηκε κάποια απειλή από το διαδίκτυο. Απλά λάμβανε μηνύματα με απαίσιο περιεχόμενο».
Η Τίνα Μέιερ παραδέχτηκε ότι άφησε την κόρη να ανοίξει λογαριασμό στο MySpace πριν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του κοινωνικού δικτύου. Ωστόσο, επεσήμανε ότι παρακολουθούσε τις δραστηριότητες της κόρης της με την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού προγράμματος.

Σχόλια