Πιθανό πρόστιμο 100.000 ευρώ στο Facebook μετά απο καταγγελία φοιτητή Νομικής

0

Ο 24χρονος Max Schrems, φοιτητής Νομικής, βρισκόταν σε πρόγραμμα ανταλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Santa Clara, στην Καλιφόρνια, όπου παρακολούθησε διάλεξη ενός υψηλόβαθμου στελέχους του Facebook για τις πρακτικές της εταιρείας. Θορυβημένος ο φοιτητής ζήτησε τον Ιούνιο από τους διαχειριστές να του αποστείλουν αντίγραφο των προσωπικών του αρχείων. Όταν του παραδόθηκε ένα CD, σοκαρίστηκε ανακαλύπτοντας, ότι περιέχονταν μέσα 1200 αρχεία που ο ίδιος είχε διαγράψει στα τρία χρόνια χρήσης της υπηρεσίας.

Τα αρχεία περιελάμβαναν απορριφθέντα αιτήματα φιλίας, περιπτώσεις αποκλεισμού ή παύσης φιλίας με άλλον χρήστη, καθώς και το πλήρες κείμενο όλων των συνομιλιών που είχε κάνει ποτέ στο chat. Οι πληροφορίες ήταν κατανεμημένες σε 57 κατηγορίες, που ομαδοποιούσαν τα likes, τις αναρτήσεις, τα σχόλια, τις πληροφορίες εισόδου, τις συνομιλίες κ.ό.κ. Αποθηκεύονταν επίσης πληροφορίες για την ώρα και τη διεύθυνση του τερματικού από το οποίο συνδεόταν κάθε φορά, ενώ υπήρχε κατάλογος με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, τις οποίες η υπηρεσία συνέλεγε από τις συνομιλίες ή τα προφίλ των φίλων του Schrems.Κατόπιν όλων αυτών, ο φοιτητής αποφάσισε να καταθέσει 22 καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ιρλανδίας, με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας.

Ο λόγος που απευθύνθηκε στην ιρλανδική Αρχή είναι ότι εκεί έχει την έδρα της η θυγατρική της εταιρείας, η οποία ελέγχει τα δεδομένα στους λογαριασμούς των Ευρωπαίων χρηστών. Επιπλέον εγκαινίασε ιστοσελίδα με τίτλο “Europe vs. Facebook”, κηρύσσοντας εκστρατεία κατά της υπηρεσίας, με σκοπό να κινητοποιήσει και άλλους χρήστες, ώστε να ασκηθεί αποτελεσματική πίεση για αποθήκευση μικρότερου όγκου δεδομένων από τους διαχειριστές.«Ανακάλυψα ότι το Facebook διατηρούσε αρχεία με προσωπικές πληροφορίες για μένα, τις οποίες είχα διαγράψει, διότι δεν έπρεπε να βρίσκονται σε δημόσια θέα. Δεν ισχυρίζομαι ότι υπάρχει κάτι εγκληματικό ή απαγορευμένο στην πρακτική αυτή, αλλά διατηρήθηκαν πληροφορίες οι οποίες αν αποκαλύπτονταν θα έβλαπταν ανεπανόρθωτα την επαγγελματική μου πορεία. Η πληροφορία είναι δύναμη και, όταν αφορά ανθρώπους, παρέχει εξουσία πάνω σε αυτούς. Είναι τρομακτικό που όλα αυτά τα δεδομένα διατηρούνται από την υπηρεσία του Facebook.

Φυσικά, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εκμεταλλεύονται ή τα χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο αυτή τη στιγμή, ωστόσο τι θα συμβεί αν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά κάποιος που δεν πρέπει, για παράδειγμα ένας χάκερ;», αναρωτήθηκε ο Αυστριακός φοιτητής.Από την πλευρά του το Facebook εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία ανέφερε: «Η υπηρεσία προσέφερε στον κύριο Schrems αντίγραφο όλων των πληροφοριών που ο ίδιος ζήτησε. Μάλιστα, είχε ζητήσει και μη προσωπικές πληροφορίες, δηλαδή πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουμε για την προστασία των χρηστών από απάτη και για κάθε άλλη αναλυτική διαδικασία που κάνουμε. Οι δοθείσες, λοιπόν πληροφορίες δεν αποτελούν όλες προσωπικά δεδομένα, και τα όρια αυτά δέχεται και το ιρλανδικό δίκαιο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Κατά τα άλλα, οποιοσδήποτε χρήστης θέλει, μπορεί να αιτηθεί από μας ένα αντίγραφο με τα αρχεία και το ιστορικό της δραστηριότητάς του. Οι χρήστες έχουν πάντα την ελευθερία να διαγράφουν τα προσωπικά τους μηνύματα στο inbox, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα μηνύματα έχουν διαγραφεί και από το inbox του συνομιλητή τους, διότι κανείς δεν έχει την εξουσία να διαγράψει τα προσωπικά αρχεία του άλλου χρήστη με αυτό τον τρόπο. Θα φροντίσουμε να κάνουμε αυτές τις παρατηρήσεις και ενώπιον της DPA».Η πρώτη ακρόαση των διαχειριστών της ιστοσελίδας έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Εκπρόσωποι της Αρχής επιβεβαίωσαν τόσο την κατάθεση των παραπόνων εκ μέρους του Schrems όσο και την απόφαση έναρξης έρευνας. Εφόσον από την έρευνα συναχθεί ότι το Facebook -ή κάποιοι από τους υπαλλήλους του- φέρει ευθύνη για τις πιθανολογούμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, θα επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 100.000 ευρώ.

Oι 22 καταγγελίες του Schrems

Η ιστοσελίδα του Schrems

Σχόλια