Πιο βίαιοι οι νέοι εξαιτίας της βίας στα ΜΜΕ

0

Οι νέοι που εκτίθενται στη βία μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βίαιες συμπεριφορές σύμφωνα με νέα έρευνα της αμερικανικής ακαδημίας Pediatrics.

“Τα συμπεράσματά μας ενισχύουν τις ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι η βία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά των νέων”, υπογράμμισε η δρ. Μισέλ Λ. Ιμπάρα της οργάνωσης Διαδικτυακές Λύσεις για Παιδιά, η οποία εδρεύει στην Σάντα Άνα της Καλιφόρνια.

“Η μείωση της έκθεσης των νέων σε βίαια προγράμματα των ΜΜΕ πρέπει να εκληφθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόληψης της εγκληματικότητας”, πρόσθεσε η δρ. Μισέλ Λ. Ιμπάρα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ των βίαιων ΜΜΕ και της “σοβαρής παραβατικής συμπεριφοράς”, η οποία εμφανίζεται με τη χρήση όπλων, με σεξουαλικές επιθέσεις, απόπειρες πρόκλησης ζημιάς σε άλλους, βανδαλισμούς και σκόπιμη καταστροφή ξένης περιουσίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.588 παιδιά ηλικίας από δέκα έως 15 ετών.

Το 5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενεπλάκη σε κάποια μορφή βίαιης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και το 38% αυτών δήλωσε ότι έχει επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά ιστοσελίδα με βίαιο περιεχόμενο.