Πλήθος καταγγελιών για το Facebook στη γραμμή Safeline

0

Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο Facebook αφορούν οι μισές καταγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (Safeline – www.safeline.gr), για το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία λειτουργίας της, η γραμμή Safeline, μετά τη λήψη της καταγγελίας, προωθεί τα στοιχεία απευθείας στους διαχειριστές του Facebook, oι οποίοι και είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου να απομακρυνθεί αποτελεσματικά το επίμαχο περιεχόμενο από τις σελίδες του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν σε κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης και απόπειρες παραβίασης λογαριασμών χρηστών, ενώ συχνά καταγράφονται και κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber-bulluing), με στόχο τόσο παιδιά όσο και ενηλίκους.
Επίσης, μεγάλος αριθμός καταγγελιών αφορά σε αναδημοσίευση φωτογραφικού υλικού που αναρτάται στο κοινωνικό δίκτυο, σε άλλα μέσα και ιστότοπους, χωρίς ενημέρωση και άδεια των κατόχων και των εικονιζόμενων προσώπων.

Σημειώνεται τέλος, ότι για ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες για διάπραξη εγκληματικών ενεργειών, οι καταγγελίες και τα στοιχεία προωθούνται απευθείας στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Σχόλια