ΠΟΕ: Ασαφές το θέμα προσχώρησης της Κίνας στο νέο Σύμφωνο για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας

0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν την ελπίδα ότι η Κίνα θα υπογράψει τελικά τη σχετική συμφωνία για την Τεχνολογία της Πληροφορίας, η οποία υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη στην εξάλειψη των δασμών επί ορισμένων προϊόντων πληροφορικής, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, Τρίτη.

Οι Η.Π.Α. κατηγορούν την Κίνα, το μεγαλύτερο εξαγωγέα προϊόντων πληροφορικής στον κόσμο, για “εκτροχιασμό” των συνομιλιών αναφορικά με την υπογραφή του Συμφώνου του ΠΟΕ, στην ενημερωμένη του έκδοση, μετά την απαίτηση της να θεσπισθούν πολλές εξαιρέσεις στο κυρίως σώμα του Κανονισμού.

Η Ουάσινγκτον έχει εκθέσει την ανάγκη να προσχωρήσει η Κίνα στο νέο Σύμφωνο, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής άλλων εμπορικών συνομιλιών, ανατρέποντας δηλαδή και άλλες εμπορικές συνομιλίες. Τέλος, ειδικοί στα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου τονίζουν ότι ο ΠΟΕ εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο ως forum, στην επίλυση εμπορικών διαφορών, ωστόσο ο ρόλος αυτός θα υποβαθμιστεί, αν το κανονιστικό του πλαίσιο δεν εξελίσσεται.

Σχόλια