Ποινή φυλάκισης για υποκλοπή συζυγικού υπολογιστή

0

Όταν ο Σον Μακλέοντ άρχισε να υποψιάζεται την πρώην σύζυγό του αποφάσισε να εγκαταστήσει στο λογισμικό της ένα πρόγραμμα spyware για να μπορεί να ελέγχει το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο και τη διαδικτυακή της συμπεριφορά. Σήμερα ο Μακλέοντ αντιμετωπίζει ποινή τετραετούς φυλάκισης.
Το spyware είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο παρεισφρέει στον υπολογιστή ή το δίκτυό κάποιου και συλλέγει και στέλνει τις προσωπικές πληροφορίες σε έναν τρίτο (γενικά ο ιδιοκτήτης του spyware).
Τον Αύγουστο του 2005 η σύζυγός του Μακλέοντ κατήγγειλε στην αστυνομία τις ύποπτες κινήσεις του συζύγου της. Οι αστυνομικοί ερεύνησαν τον υπολογιστή του Μακλέοντ και ανακάλυψαν την ύπαρξη του προγράμματος SpyRecon, το οποίο θεωρείται «το πιο αποτελεσματικό και ισχυρό πρόγραμμα εντοπισμού κωδικών πρόσβασης».
Το πρόγραμμα ανήκει στην εταιρεία Secure Tactics, η οποία διαθέτει ιστοσελίδα και διεύθυνση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αλλά δεν έχει τηλεφωνικό αριθμό με αποτέλεσμα να μην ανταποκριθεί στα ερωτήματα που έθεσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα, internetnews.com.
Η αστυνομία κατηγορεί τον Μακλέοντ για παράνομη παρακολούθηση ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η οποία ισοδυναμεί με παράνομη υποκλοπή που αποτελεί κακούργημα δεύτερου βαθμού και επισείει ποινή 20ετούς κάθειρξης.
Ο Μακλέοντ ομολόγησε την ενοχή του και αυτό το μήνα του επεβλήθη η ποινή τετραετούς φυλάκισης.
Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας μάρκετινγκ της Web Root δήλωσε έκπληκτος από την αυστηρότητα της ποινής: «Το γεγονός ότι εφαρμόστηκε ο νόμος για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή μιας γυναίκας είναι σεβαστό. Αλλά τέσσερα χρόνια φυλάκισης είναι πολλά για τη διάπραξη ενός μη βίαιου παραπτώματος».
Φέτος τα δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών εκδίκασαν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις υποκλοπών αλλά οι ποινές που επεβλήθησαν ήταν λιγότερο αυστηρές.
Το ζήτημα που έχει προκύψει σε νομικούς κύκλους από αυτές τις υποθέσεις είναι εάν θα μπορούσε να κινηθεί κάποια νομική διαδικασία εις βάρος διευθυντών και εργοδοτών σε εταιρείες ΙΤ σε περίπτωση παρακολούθησης της ηλεκτρονικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων τους.
Η παρακολούθηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς των υπαλλήλων μιας εταιρείας είναι αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Οι ειδικοί σε θέματα προστασίας ηλεκτρονικών υπολογιστών υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι πιο ελαστική και ευέλικτη με τις εταιρείες: «Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής του πολίτη και του χώρου εργασίας», επισημαίνει ο Πολ Φέργκιουσον της Trend Micro και συμπληρώνει, «η ιδέα ότι η σύζυγός μου κρύβει κάτι και εγώ εγκαθιστώ ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να την παρακολουθήσω είναι πολύ διαφορετική από τις τακτικές σε θέματα ασφαλείας που ακολουθούν οι εταιρείες για την προστασία τους. Οι ρόλοι και οι ευθύνες ενός εργαζομένου στο χώρο εργασίας δεν μπορούν να συγκριθούν με τους ρόλους ενός ατόμου στην ιδιωτική του ζωή».

Σχόλια